Ugrás a tartalomra

Még több fejlesztés a közép-bánáti szórványban

2023.12.11
11:46
2024.04.17
13:32
Forrás
Pannon RTV
Több beruházás is megvalósult az elmúlt években a bánáti iskolákban és a művelődési otthonokban. Magyarittabén például megújult az óvoda is.

Magyarittabén az elmúlt két-három évben főként anyaországi támogatásból jelentős beruházásokat sikerült megvalósítani a Deák Ferenc nevét viselő művelődési otthon épületén és a helybeli óvodában. Az ittabeiek szeretnék folytatni a faluban élők életkörülményeinek a javítását.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „Sikerült a kultúrotthonunknak a fűtés/hűtés rendszerét felújítani, valamint bebútorozni ezt az épületet a felújítást követően. És örömünkre szolgál az, hogy mindig többen és többen használják ezt az épületet. Az elmúlt két évben közel hétmillió dinár lett befektetve ide és ez a magyar állam támogatásából jött, a Magyar Nemzeti Tanács által. Továbbá a magyarittabei óvoda lett felújítva.”

Az óvoda épületének a hőszigetelése, valamint a padlózat lecserélése tovább javította a munkafeltételeket. Jelenleg hét magyar óvodásuk van az előkészítő csoportban, akik majd őszre a magyar tannyelven kezdik iskoláztatásukat.

Boros Valéria, óvónő, Magyarittabé: „Összesen 29 gyerek van a két csoportban. Ebből 12 gyerek magyar ajkú a többiek pedig szerbajkú gyerekek. A feltételekkel meg vagyunk elégedve. Szépen lehet dolgozni. Az épület is el van rendezve, úgyszintén az udvar füvesítve. Ha jó idő van, nagyon sokat kint vagyunk a szabad levegőn.”

Vasárnap este a kisoroszi magyarság apraja-nagyja eljött a Torontál szórványközpontba, ahol Talpai Sándor a központ vezetője köszöntötte a vendégeket. A képviselő-jelöltek bemutatkozása és a helybeli alsósok alkalmi műsora után Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke gyújtotta meg a második adventi gyertyát.

„Mindazt, amit felépítettünk azt egy tollvonással akár el tudják venni. És nagyon sok időbe telik az, hogy ezt az egészet újraépítsük. Úgyhogy mi tényleg a Nemzeti Tanács részéről szeretnénk azt, hogyha minél többen a szavazóurnák elé járulnának, élnének állampolgári kötelezettségükkel és minél többen a VMSZ-nek a jelöltjeit, illetve a listáit támogatnák. És én bízom benne, hogy ha ez így lesz, és megmarad az erős képviselet, akkor sokkal könnyebb munkánk lesz nekünk a Magyar Nemzeti Tanácson belül az elkövetkezendő időszakban.”

Az egybegyűltek megtekintették a szórványközpontban kiállított mézeskalács falut és a nemrég felépített közösségi házat.

Kovács Elvira, alelnök, VMSZ: „A közép-bánáti régió civil szervezetei sem tudnának megmaradni magyarországi, illetve tartományi, valamint köztársasági támogatások nélkül. És nem utolsó sorban a Magyar Nemzeti Tanács állandó odafigyelése nélkül. Ezért rendkívül fontos, hogy mindannyian, akik érezzük a hagyományaink, művelődési egyesületeink, ugyanakkor iskoláink megtartásának, újításának, bővítésének fontosságát, december 17-én is legyünk ott az urnák előtt és szavazatunkkal támogassuk a hatos listát, úgy tartományi, mint köztársasági szinten.”

A látogatás végén a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselői a környéken működő civil szervezetek képviselőivel tartottak megbeszélést.

Fremond Árpád
Kovács Elvira
VMSZ
Választások 2023

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.