Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ótos András

Megalakult az új szerbiai parlament

2020.08.03
15:39
2020.08.03
16:59
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Megalakult az új szerbiai parlament ma Belgrádban, hitelesítették a képviselők mandátumát.

Szerbia himnuszával kezdődött el a parlament alakuló ülése. Az egyetlen napirendi pont a képviselők mandátumának hitelesítése volt. Az alakuló ülésen a 90 éves Smilja Tišma, a Szerbiai Szocialista Párt tagja elnökölt, aki a legidősebb képviselő a parlamentben.

"Mivel a legidősebb képviselő vagyok, az a megtiszteltetés és kötelesség jutott nekem, hogy elnököljek ezen az ülésen, amíg meg nem választjuk a parlament házelnökét, amiben a legfiatalabb képviselők fognak segíteni nekem."
A mandátumok hitelesítése után a képviselők eskütétele következett."

Az újonnan felállt, 250 fős szerbiai köztársasági törvényhozásban a legtöbb képviselője a Szerb Haladó Pártnak van, összesen 188, 32 hellyel őket követi a Szerbiai Szocialista Párt, a Győzelem Szerbiáért elnevezésű lista a harmadik, 11 mandátummal.

A szerb képviselőházba négy nemzeti kisebbségi listáról kerültek még be képviselők. A nemzeti közösségek pártjai közül a Vajdasági Magyar Szövetségnek lesz a legtöbb képviselője, összesen kilenc. A VMSZ korábban történelmi sikerként könyvelte el a háromszintű választásokon elért eredményeket.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője: "Utoljára az 1992-es országos választás alkalmával volt az akkor még egységes magyar pártnak a Vajdaságban 9 képviselője. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszámú és kitűnő emberekből álló frakciónak az élén állhatok a mai naptól a köztársasági parlamentben. Azt gondolom, hogy ez az eredmény lehetővé teszi, hogy még több területtel, még több témával foglalkozzunk, hiszen nem mindegy, hogy négy felé vagy kilenc felé lehet osztani a témaköröket, amelyekről a képviselőházban szó van."

A VMSZ önálló frakcióval rendelkezik a következő négy évben, a párt parlamenti képviselői pedig ezt szeretnék megfelelően kihasználni.

Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: "Ami nagyon érdekes a frakció összetételével kapcsolatban, hogy a 9 képviselőnek több mint fele közgazdász, így az igen fontos gazdasági témákra még nagyobb hangsúlyt fektethetünk. Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztunk pénzüggyel, infrastruktúrával, befektetésekkel, tehát elsősorban vajdasági fejlesztésekkel. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet miatt a gazdaság fellendítése szempontjából fontos, hogy több ember fog koncentrálni ezekre a kérdésekre."

A Szerb Haladó Párt elnöke, Aleksandar Vučić kijelentette, koalíciós kormányzásra készülnek. A Vajdasági Magyar Szövetség korábban jelezte már, hogy részt vesz várhatóan a kormányzati munkában. A szerbiai alkotmány értelmében a kormánynak a parlament megalakulását követően legfeljebb 90 napon belül meg kell alakulnia.

A Pannon RTV-nek Dr. Pásztor Bálint adott interjút Belgrádban.

alakuló ülés
parlament
köztársasági parlament
Maja Gojković
Választások 2020

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.