Ugrás a tartalomra

Megalakult az új szerbiai parlament

2020.08.03
15:39
2020.08.03
16:59
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Megalakult az új szerbiai parlament ma Belgrádban, hitelesítették a képviselők mandátumát.

Szerbia himnuszával kezdődött el a parlament alakuló ülése. Az egyetlen napirendi pont a képviselők mandátumának hitelesítése volt. Az alakuló ülésen a 90 éves Smilja Tišma, a Szerbiai Szocialista Párt tagja elnökölt, aki a legidősebb képviselő a parlamentben.

"Mivel a legidősebb képviselő vagyok, az a megtiszteltetés és kötelesség jutott nekem, hogy elnököljek ezen az ülésen, amíg meg nem választjuk a parlament házelnökét, amiben a legfiatalabb képviselők fognak segíteni nekem."
A mandátumok hitelesítése után a képviselők eskütétele következett."

Az újonnan felállt, 250 fős szerbiai köztársasági törvényhozásban a legtöbb képviselője a Szerb Haladó Pártnak van, összesen 188, 32 hellyel őket követi a Szerbiai Szocialista Párt, a Győzelem Szerbiáért elnevezésű lista a harmadik, 11 mandátummal.

A szerb képviselőházba négy nemzeti kisebbségi listáról kerültek még be képviselők. A nemzeti közösségek pártjai közül a Vajdasági Magyar Szövetségnek lesz a legtöbb képviselője, összesen kilenc. A VMSZ korábban történelmi sikerként könyvelte el a háromszintű választásokon elért eredményeket.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője: "Utoljára az 1992-es országos választás alkalmával volt az akkor még egységes magyar pártnak a Vajdaságban 9 képviselője. Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszámú és kitűnő emberekből álló frakciónak az élén állhatok a mai naptól a köztársasági parlamentben. Azt gondolom, hogy ez az eredmény lehetővé teszi, hogy még több területtel, még több témával foglalkozzunk, hiszen nem mindegy, hogy négy felé vagy kilenc felé lehet osztani a témaköröket, amelyekről a képviselőházban szó van."

A VMSZ önálló frakcióval rendelkezik a következő négy évben, a párt parlamenti képviselői pedig ezt szeretnék megfelelően kihasználni.

Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője: "Ami nagyon érdekes a frakció összetételével kapcsolatban, hogy a 9 képviselőnek több mint fele közgazdász, így az igen fontos gazdasági témákra még nagyobb hangsúlyt fektethetünk. Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztunk pénzüggyel, infrastruktúrával, befektetésekkel, tehát elsősorban vajdasági fejlesztésekkel. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet miatt a gazdaság fellendítése szempontjából fontos, hogy több ember fog koncentrálni ezekre a kérdésekre."

A Szerb Haladó Párt elnöke, Aleksandar Vučić kijelentette, koalíciós kormányzásra készülnek. A Vajdasági Magyar Szövetség korábban jelezte már, hogy részt vesz várhatóan a kormányzati munkában. A szerbiai alkotmány értelmében a kormánynak a parlament megalakulását követően legfeljebb 90 napon belül meg kell alakulnia.

A Pannon RTV-nek Dr. Pásztor Bálint adott interjút Belgrádban.

alakuló ülés
parlament
köztársasági parlament
Maja Gojković
Választások 2020

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.