Ugrás a tartalomra

Megérkezett Koszovóba Aleksandar Vučić szerb államfő

2018.09.08
15:09
2024.03.19
08:41
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Örülök, hogy itt lehetek, remekül érzem magam - ezt a mondatot sikerült elsőként elcsípnie a sajtónak Aleksandar Vučić szerb államfőtől koszovói látogatásán.

Fotó: Tanjug/Dimitrije Goll/bb

Aleksandar Vučić koszovói látogatásának első állomása az ökológiai és a sport fejlesztését célzó központ, illetve a Vöröskereszt helyi képviselete volt Zubin Potok községben. A szerb államfő elbeszélgetett a helyi szerb fiatalokkal, akik rendszeresen látogatják a rekreációs központot, majd egy elsősegély bemutatón is részt vett. Elhangzott, hogy a centrum a fiatalok sport és szabadidős tevékenységét is támogatja.

Fotó: Tanjug/Dimitrije Goll/bb

Ez után Aleksandar Vučić a Gazivode víztározónál beszélt kétnapos látogatásának első élményeiről. Elmondta, hogy a víztározó az egyik legjelentősebb olyan beruházás, amellyel a koszovói szerbek támogatását célozza: „Itt a Gazivode víztározónál látható leginkább azon problémák súlya, amelyekkel szembenézünk. Azok a különböző nézetek, amelyekkel a Gazivode víztározó kérdésére tekintünk. Nehéz politikai harcaink voltak. Remélem, hogy egyszer a jövőben túlléphetünk rajtuk mi és az albánok. Azért, hogy megegyezzünk az elkövetkező száz évre.”

Fotó: Tanjug/Dimitrije Goll/bb

Aleksandar Vučić szerb államfő egyik legfontosabb koszovói állomása a Gazivoda-víztározó, amely megtekintését a koszovói kormány először nem engedélyezte, majd az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közbenjárásával végül lehetővé tette. Aleksandar Vučić Koszovón meglátogat egy családot és részt vesz egy üzleti fórumon, ahol beszédet is mond. Sajtótájékoztatóján pénteken elmondta, továbbra is a béke és a stabilitás megőrzése mellett áll ki.

A koszovói rendőrség felkészülten biztosítja Aleksandar Vučić szerb államfő látogatását - mondta Besim Hoti, a koszovói rendőrség területi helyettese. Elmondta: mindenkit mobilizáltak annak érdekében, hogy megakadályozzanak bárminemű rendbontást. Aleksandar Vulin szerbiai védelmi miniszter előzőleg arról beszélt, hogy a szerb védelmi tárca is minden óvintézkedést megtesz azért, hogy megóvja Aleksandar Vučić biztonságát annak ellenére, hogy gyakorlati értelemben nem ők felügyelik Koszovó területét.

Aleksandar Vučić
Koszovó
Zubin Potok
Gazivode

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.