Ugrás a tartalomra

Megint leszavazták Boris Johnsont

2019.09.04
23:13
2024.03.19
08:48
Forrás
MTI, HVG, Euronews
Nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést, mivel a szavazáson nem volt meg a kétharmados többség.

Boris Johnson miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi október 15-ére, miután az alsóház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a konzervatív párti brit kormánynak Nagy-Britannia megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból.

A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Johnson többször is határozottan leszögezte, hogy erre nem hajlandó, és a rendezetlen Brexitet tiltó törvény szerda esti elfogadása után előrehozott választásokat kezdeményezett. Ennek elfogadásához 434 voksra lett volna szükség, ám csak 298-an szavaztak az indítványra.

52 nappal a Brexit harmadik dátuma, október 31-e előtt tehát egy újabb megoldást kell találnia Boris Johnsonnak a patthelyzet megoldására - elsősorban egy választás kiharcolására.

Johnson ellenzői sincsenek azonban nyerő helyzetben. A no dealt elvető törvényt ugyanis még a felsőháznak is jóvá kell hagynia, ahol a képviselők obstruálnak: a javaslathoz több mint 100 módosítót nyújtottak be úgy, hogy az ülésszak a héten véget ér, a jövő héttől ugyanis már él a múlt héten Johnson által kiharcolt felfüggesztése a parlamentnek.

Boris Johnson
brit
Egyesült Királyság
Brexit
parlament

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.