Ugrás a tartalomra

Megnyitott még egy csatlakozási fejezetet Brüsszelben Szerbia

2019.06.27
15:12
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV/Szerbiai RTV
A kormányközi konferencián a 9-es, pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó uniós csatlakozási fejezetet nyitották meg.

Ez a terület a pénzügyi rendszer minden résztvevője számára fontos, alacsonyabb kamatokat és jobb hitelezési feltételeket kell eredményeznie. A 10 éves tárgyalási folyamat során Belgrád 17 fejezetet nyitott meg, kettőt pedig le is zárt. A szerb delegációt Brüsszelben Jadranka Joksimović EU integrációért felelős miniszter vezette. Lássuk, mit jelent, illetve mit szabályoz a 9-es csatlakozási fejezet.

A pénzügyi rendszer minden ország gazdasági vérkeringését jelenti. Ez komoly szabályok, illetve keretek között működik - nyilatkozta Ismail Musabegović a Szerbiai RTV műsorában. A Belgrádi Bankakadémia professzora elmondta, az országban a különböző pénzügyi intézetek közötti együttműködés jelenleg is jól működik, a 9-es csatlakozási fejezet pedig ezt az együttműködést hangolja össze az unióban érvényes rendszerrel: „A pénzügyek tekintetében nekünk van egy rendszerünk és szabályzatunk, ami nem marad el az Európai Unióétól. Tehát minden, ami Európában történik és minden, ami az ottani polgároknak nyújtott pénzügyi kínálatot illeti, az a szerbiai polgárok számára is elérhető. Az egész folyamat egy összehangolást jelent, ami egyféle stabilitást biztosít a pénzügyi rendszernek, amely elengedhetetlen egy ország gazdasági fejlődésének és növekedésének tekintetében.”

A szakember hozzátette, hogy a befektetési- és magánnyugdíjalapok működése Szerbiában igencsak korlátozott, mivel ezek az intézmények a polgárok, illetve a vállalkozások által befizetett pénzeszközöket nehézkesen tudják befektetni: „Ami hiányzik a mi piacunkon, ez egy mélység, ugyanis a belgrádi börzén nem sok értékpapír van, amelyekbe be lehetne fektetni. Ez egy korlátozó tényező, de ha az emberek, illetve a vállalkozók megértik azt, hogy a vagyonuk egy részéről lemondanak és a részvényeket eladják, akkor tőkét szereznek és egy másféle fejlődést biztosíthatnak vállalkozásuknak.”

A pénzügyi szakember a pénteken kezdődő G20-as találkozóról is beszélt. Véleménye szerint amennyiben a gazdasági csatában álló Amerikai Egyesült Államok és Kína között megegyezés születne, akkor a börzéken mindenképpen jelentős reakciókra lehet számítani.

csatlakozás
fejezet

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.