Ugrás a tartalomra

Megszavazták a jövő évi költségvetést (videó)

2016.12.10
14:40
Elfogadta a szerbiai parlament a jövő évi költségvetést
Elfogadta a szerbiai parlament a jövő évi költségvetést. A tervezet szerint az állam bevétele 2017-ben 1.092 milliárd dinár lesz, a kiadása pedig 1.161 milliárd dinár.   Szerbia 2017-ben 69,1 milliárd dinárral többet költ majd, mint amennyi bevétele lesz, ez pedig a GDP 1,7 százaléka. Becslések szerint a GDP reálisan 3 százalékkal növekszik, az infláció pedig 2,4 százalékos lesz. A köztársasági parlamenti képviselők egyhangúlag fogadták el a költségvetési tervezetet. Maja Gojković, a szerb képviselőház elnöke: „Lezárom a szavazást. Mellette szavaztak 153-an, ellene 26-an, nem tartózkodott senki. Hárman nem szavaztak. Megállapítom, hogy a képviselőház szavazattöbbséggel elfogadta Szerbia költségvetési javaslatát 2017-re.” A kormány az új költségvetéssel több pénzeszközt biztosít a befektetésekre. A közszférában dolgozók bérére 253,7 milliárd dinárt láttak elő, ami 0,8 százalékkal több, mint idén. A tervek szerint növelik a Belügyminisztérium, a Biztonsági-Információs Ügynökség, a Védelmi Minisztérium, a szociális és egészségvédelmi, valamint a kultúrintézmények és az igazságszolgáltatás munkatársainak fizetését öt százalékkal. Hat százalékkal magasabb bérre számíthatnak az általános és középiskolákban dolgozók, három százalékkal többet vihetnek haza a felsőfokú tanintézményekben foglalkoztatottak. Január elsejétől 1,5 százalékkal növekszik a nyugdíj. Vajdaság a költségvetés 7,3 százalékát kapja. A képviselőház nem fogadta el a módosítást, amelyben a Szerb Haladó Párt képviselői egyebek mellett az ombudsmanok fizetésének csökkentését követelték, felhívva a figyelmet arra, hogy egyes hivatalnokok aránytalanul magas összeget zsebelnek be. A közszférában hatályban lévő létszámstopot viszont 2017 végéig meghosszabbították a képviselők.



parlament
szavazás
költségvetés
büdzsé

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.