Ugrás a tartalomra

Megszavazták a lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény módosítását

2020.11.12
19:02
2020.11.12
19:39
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Megszavazta a törvény módosítását a szerbiai köztársasági parlament. Az óvintézkedések be nem tartása esetén az egészségügyi felügyelőség és a kommunális milícia szigorúan büntetheti a jogi- és a magánszemélyeket.

Azokra például, akik zárt térben, üzletekben, boltokban, kávézókban, klubokban nem hordanak maszkot, ötezer dináros helyszíni bírságot róhatnak ki. Ugyanakkor elrendelhetik a szórakozóhelyek kiürítését és nyitvatartásuk szüneteltetését legfeljebb 72 órára.     

A lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény módosításáról szóló felterjesztést az egészségügyi miniszter indokolta meg. Dr. Zlatibor Lončar szerint ennek legfőbb célja a koronavírus-járvány további terjedésének megfékezése és az esetleges hasonló helyzetek elkerülése a jövőben, törvényes keretek között. A törvénymódosítás külön előlátja a karantén, az önizoláció, az otthoni gyógykezelés és az egyéb fogalmakat, valamint azt, hogy milyen esetben vezethetők be utazási korlátozások. Lončar hozzátette: bizonyos esetekben kötelezővé tehetik egyes laboratóriumi kivizsgálások elvégzését, mint ahogyan a lakosság egyes rétegeinek kötelező oltását is. Az illetékes felügyelőségek és a kommunális milícia pedig felhatalmazást kapnak, hogy büntessék azokat, akik nem tartják be az óvintézkedéseket. Elrendelhetik a szórakozóhelyek kiürítését és bezárását legfeljebb 72 órára.

"300 ezer dináros pénzbírsággal sújtható az a jogi személy, aki nem alkalmazza a megfelelő óvintézkedéseket a járvány terjedésének megakadályozására, és ha nem jelöl ki illetékes személyt, aki az intézkedések betartását ellenőrzi. Az első bekezdésben említett szabálysértésért a vállalkozót 150 ezer dináros büntetéssel sújtják. Az első bekezdés szerinti vétség miatt felelős személy büntetése 50 ezer dinár. 30 ezer dináros büntetést kap a személyes védelem alkalmazásáért felelős személy, ha nem biztosítja ezek azonnali alkalmazását. Ötezer dináros pénzbüntetésben részesül az a magánszemély, aki nem tartja be az óvintézkedéseket."

Az élet nem állhat meg, dolgozni kell, és a gazdaságot erősíteni. De csakis az óvintézkedések szigorú betartásával, ezért ez a törvénymódosítás kiemelten fontos - mondta Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

"Biztos vagyok benne, hogy ez a törvénymódosítás nem csak, hogy komolyabb hozzáállásra serkenti a polgárainkat Szerbiában, hanem egyszerűen kötelességtudatot ébreszt majd bennük, hogy tudják, védőmaszk nélkül ki sem léphetnek az otthonukból. Hogy megvédjék önmagukat másoktól, és másokat önmaguktól."

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciója is támogatta a szóban forgó törvénymódosítás. Dr. Úri Emese szerint csakis törvénnyel lehet biztosítani azt, hogy a polgárok betartsák a szabályokat és az egészségügyi dolgozók sikeresen harcolhassanak a járvány ellen.

"Mi, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői úgy látjuk, hogy a törvénymódosítás jól átgondolt, jól el van készítve. Volt elég időnk és tapasztalatunk, hogy rájöjjünk, mit és hogyan kell megváltoztatnunk, hogy hatékonyabban dolgozzunk, jobban működjünk, és ezáltal megóvjuk mindannyiunk egészségét. Tehát, mi támogatjuk a törvénymódosítást, üdvözlöm önöket, és vigyázzanak magukra."

A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője hozzátette, egyre nagyobb gondot jelent, hogy mind több egészségügyi dolgozó fertőződik meg.

parlament
járvány
törvénymódosítás
Zlatibor Lončar

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.