Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Megszűnhetnek a határok a szerbiai, észak-macedóniai és albániai polgárok előtt

2021.07.29
16:20
2021.07.29
17:21
Forrás
Pannon RTV
Nem lesznek határok a polgárok számára Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia között - hangzott el azon a Regionális Gazdasági Fórumon Szkopjéban, amelyen a nyugat-balkáni országok vezetői vettek részt.

Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán elnök és Zoran Zaev észak-macedón kormányfő is. A szerb elnök közölte: a Mini-Schengen nevű kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a lakosok életét, és javítsa az életszínvonalukat.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Az eddigi Mini-Schengen elnevezést felváltotta az Open Balkan, vagyis Nyitott Balkán elnevezés - hangzott el a fórumon. A program bemutatása előtt a résztvevő államvezetők aláírtak három megállapodást, amelyek a szabad áruforgalomra, a közös katasztrófavédelemre és a szabad munkaerő-áramlásra vonatkoznak.

Edi Rama albán államfő: „Egyedül kicsik vagyunk, a hangunk nem hallatszik a távolban, és nem jut messzire, de együtt, úgy gondolom, hogy együtt sokkal erősebbek és nyitottabbak vagyunk a további befektetésekre.”

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Az országok vezetői egyetértenek abban, hogy a Nyitott Balkán nevű együttműködésre vonatkozó kezdeményezés nagyon fontos a régió polgárai számára, ami jelentősen megkönnyíti az életet és hozzájárul a további gazdasági növekedéshez.

Zoran Zaev észak-macedón kormányfő: „A mi népeink, a macedón nép, az albán nép és a szerb nép előtt azonos út áll. Azonos víziónk van, azonos értékeink, ezek pedig európai értékek. Ugyanazon az úton haladunk, együtt, előre, összekötve. A Balkán sokáig falakkal volt körülvéve. A falak helyett ma új hidakat építettünk.”

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Aleksandar Vučić kiemelte, Szerbia megbízható partnere lesz a Nyitott Balkán kezdeményezésnek. A szerb államfő elmondta, bízik abban, hogy a három ország közeledni tud egymáshoz és meg tudják őrizni a régió stabilitását.

„Nem könnyű út előtt állunk. Ezek fantasztikus ötletek, különleges vízió, sokat kell dolgoznunk, meg kell győznünk a saját embereinket, hogy szorgalmasak legyenek, hogy minden eredményt időben szállítsanak. Amennyiben ezt megcsináljuk, akkor egy napon határok nélkül tudnak Tiranából Belgrádba jutni, úgy, hogy egyetlen helyen sem állítják meg önöket.”

A szerb elnök rámutatott, a Nyitott Balkán kezdeményezés mindenki számára elérhető a régióban. Amennyiben sikerül bevezetni a Nyitott Balkán elnevezésű tervet, akkor 2023. január elsejétől megszűnhetnek a határok a szerbiai, észak-macedóniai és albániai polgárok előtt a régióban.

Albánia
Szerbia
Észak-Macedónia
határ
Aleksandar Vučić
Zoran Zaev
Edi Rama

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.