Ugrás a tartalomra

Megszűnhetnek a határok a szerbiai, észak-macedóniai és albániai polgárok előtt

2021.07.29
16:20
2021.10.15
12:49
Forrás
Pannon RTV
Nem lesznek határok a polgárok számára Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia között - hangzott el azon a Regionális Gazdasági Fórumon Szkopjéban, amelyen a nyugat-balkáni országok vezetői vettek részt.

Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán elnök és Zoran Zaev észak-macedón kormányfő is. A szerb elnök közölte: a Mini-Schengen nevű kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a lakosok életét, és javítsa az életszínvonalukat.

Az eddigi Mini-Schengen elnevezést felváltotta az Open Balkan, vagyis Nyitott Balkán elnevezés - hangzott el a fórumon. A program bemutatása előtt a résztvevő államvezetők aláírtak három megállapodást, amelyek a szabad áruforgalomra, a közös katasztrófavédelemre és a szabad munkaerő-áramlásra vonatkoznak.

Edi Rama albán államfő: „Egyedül kicsik vagyunk, a hangunk nem hallatszik a távolban, és nem jut messzire, de együtt, úgy gondolom, hogy együtt sokkal erősebbek és nyitottabbak vagyunk a további befektetésekre.”

Az országok vezetői egyetértenek abban, hogy a Nyitott Balkán nevű együttműködésre vonatkozó kezdeményezés nagyon fontos a régió polgárai számára, ami jelentősen megkönnyíti az életet és hozzájárul a további gazdasági növekedéshez.

Zoran Zaev észak-macedón kormányfő: „A mi népeink, a macedón nép, az albán nép és a szerb nép előtt azonos út áll. Azonos víziónk van, azonos értékeink, ezek pedig európai értékek. Ugyanazon az úton haladunk, együtt, előre, összekötve. A Balkán sokáig falakkal volt körülvéve. A falak helyett ma új hidakat építettünk.”

Aleksandar Vučić kiemelte, Szerbia megbízható partnere lesz a Nyitott Balkán kezdeményezésnek. A szerb államfő elmondta, bízik abban, hogy a három ország közeledni tud egymáshoz és meg tudják őrizni a régió stabilitását.

„Nem könnyű út előtt állunk. Ezek fantasztikus ötletek, különleges vízió, sokat kell dolgoznunk, meg kell győznünk a saját embereinket, hogy szorgalmasak legyenek, hogy minden eredményt időben szállítsanak. Amennyiben ezt megcsináljuk, akkor egy napon határok nélkül tudnak Tiranából Belgrádba jutni, úgy, hogy egyetlen helyen sem állítják meg önöket.”

A szerb elnök rámutatott, a Nyitott Balkán kezdeményezés mindenki számára elérhető a régióban. Amennyiben sikerül bevezetni a Nyitott Balkán elnevezésű tervet, akkor 2023. január elsejétől megszűnhetnek a határok a szerbiai, észak-macedóniai és albániai polgárok előtt a régióban.

Szerbia
Észak-Macedónia
határ
Aleksandar Vučić
Zoran Zaev
Edi Rama
Albánia

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.