Ugrás a tartalomra

Megtámadja Puigdemont újbóli elnökjelöltségét a spanyol kormány

2018.01.26
20:58
2024.03.19
08:38
Forrás
MTI
Megtámadja az alkotmánybíróságon Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újbóli elnökjelöltségét a spanyol kormány, annak ellenére, hogy legfőbb tanácsadó testülete, az államtanács nem ért egyet.

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes azt mondta, "elegendő jogi érvvel" rendelkeznek ahhoz, hogy az alkotmánybírósághoz forduljanak. Érvelése szerint Carles Puigdemont nincs abban a helyzetben, hogy elnökjelölt legyen, mivel körözés és letartóztatási parancs van érvényben vele szemben súlyos, a demokrácia és az állami intézmények elleni bűncselekmények miatt, ami ezt kizárja. A kormánynak ilyen esetekben mindig ki kell kérnie az államtanács véleményét, de nem kötelező azt figyelembe vennie. Ha az alkotmánybíróság befogadja a kormány beadványát, azzal automatikusan fel is függeszti az elnökválasztási folyamatot - tette hozzá a spanyol miniszterelnök-helyettes.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke a miniszterelnök-helyettes bejelentésére reagálva hangsúlyozta: a volt elnök minden törvényi követelménynek megfelel ahhoz, hogy jelölt legyen. A kormány lépését a képviselők, az állampolgárok és a parlamentáris demokrácia elleni támadásnak minősítette, amelynek véleménye szerint nincs jogi alapja. A házelnök továbbra is fenntartja, hogy a katalán törvényhozás január 30-án megkezdi az elnökválasztási folyamatot, amelynek jelöltje Carles Puigdemont.

A volt katalán elnök ellen - ahogy a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is - a spanyol legfőbb ügyész kezdeményezett eljárást lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én.

Katalónia
Spanyolország
Carles Puigdemont

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.