Ugrás a tartalomra

Megvan, hogy hol és mikor találkozik Biden és Putyin

2021.05.25
17:56
2021.05.25
18:06
Forrás
Euronews, MTI
Az amerikai és az orosz elnök személyes egyeztetésének célja a hivatalos közlés szerint az, hogy helyreállítsák a "kiszámíthatóságot és a stabilitást" a kétoldalú kapcsolatokban.

Június 16-án, a svájci Genfben tartják az első Biden-Putyin csúcstalálkozót. A találkozót, amelynek célja a Kreml szerint az orosz-amerikai kapcsolatok fejlesztésének és a hadászati stabilitás kérdéseinek megvitatása, az amerikai elnök kezdeményezte.

A megbeszélésen a Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint olyan nemzetközi problémák is napirendre kerülnek majd, mint a koronavírus-világjárvány és a különféle regionális konfliktusok.Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője közölte, hogy a felek minden sürgető kérdést megvitatnak. A találkozó célja, hogy helyreállítsa a "kiszámíthatóságot és stabilitást" a kétoldalú kapcsolatokban - tette hozzá.

Biden április 13-án az általa kezdeményezett telefonbeszélgetésben javasolt orosz hivatali partnerének egy Európában tartandó csúcstalálkozót. Ezt azután tette, hogy március 17-én, egy amerikai televíziós műsorban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, majd nem reagált az orosz államfő egy nappal később tett, nyilvános online tárgyalásra vonatkozó ajánlatára.

Az eseményt megelőzően egyébként G7 csúcstalálkozót rendeznek az Egyesült Királyságban, illetve közvetlenül előtte tartják a NATO vezetői értekezletét is. Utóbbin a tervezett témák között van az "orosz agresszió" is.

Vlagyimir Putyin

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.