Ugrás a tartalomra

Merkel: köszönet Magyarországnak a német egység megteremtéséhez való hozzájárulásáért

2019.08.19
13:39
2019.08.19
13:45
Forrás
MTI
A német kancellár világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket.

Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban tartott mai, a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten. Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak - hangsúlyozta Angela Merkel.

A kancellár felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba - tette hozzá. Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.

Páneurópai Piknik
német kancellár
Sopron

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.