Ugrás a tartalomra

Milyen feltételek mellett törölhetik el a korlátozásokat az EU-tagországok?

2020.04.15
13:04
2020.04.15
15:10
Forrás
B92
Az Európai Bizottság elnöke ma bemutatja azokat a kritériumokat és feltételeket, amelyeket majd az EU-tagországoknak figyelembe kellene venniük a korlátozó intézkedések eltörlése során.

Azt viszont maguk dönthetik el, hogy mikor kezdik feloldani a korlátozásokat. A bizottság az intézkedések szakaszos, egy hónapos időközönkénti beszüntetése mellett várhatóan javasolni fogja a tagországokon belüli korlátozások azonnali enyhítését, amit később további enyhítések követhetnek. A bizottság várhatóan ajánlani fogja a gyülekezési korlátozás fokozatos lazítását is, lehetővé téve például, hogy bizonyos számú ember egyidejűleg tartózkodhasson a boltokban, és az iskolai padokat egymástól meghatározott távolságra helyezzék el. A bárok, éttermek és kulturális intézmények is fokozatosan ki fognak nyitni, míg a fesztiválokhoz hasonló tömeges rendezvények tilalma később lesz feloldva. Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy a nemzeti "határidők és módozatok" mellett a tagországoknak közös "keretrendszerrel és megközelítéssel" kell rendelkezniük a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatban bevezetett korlátozások megszüntetésekor. A bizottság továbbra sem támogatja a tagországok közötti határok teljes lezárását, különös tekintettel az áruszállításra és a dolgozók szabad mozgására. Emellett mindenképpen javasolni fogja az alkalmazottak fokozatos visszatérését a munkahelyeikre a prioritást élvező tevékenységekben, valamint az otthoni munkavégzés lehetőségét. 

Ursula von der Leyen EB-elnök azt mondta, három előfeltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy enyhítsenek a tagállamok a kijárási korlátozásokon. Ezek a vírus terjedésének jelentős csökkenése, elegendő rendelkezésre álló kapacitás az egészségügyben, és széles skálájú tesztelés. A vírus nem ismer határokat, kulcsfontosságú az együttműködés és a járványügyi felkészültségünk javítása - magyarázta von der Leyen. Hozzátette: ebbe beletartozik a diagnosztizálás, a kezelés és az oltás kifejlesztésének gyorsítása is. 

kijárási korlátozás
Európai Bizottság elnöke
Európai Bizottság

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.