Ugrás a tartalomra

Mini-Schengen: Még az idén döntés születhet az igazolvánnyal utazásról

2019.12.21
17:10
2019.12.21
19:28
Forrás
Pannon RTV
Tiranában ma folytatódott Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia vezetőinek a Mini-Schengennel kapcsolatos találkozója.

Fontos döntések születtek a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia között megvalósuló árucsere-forgalomnak az előremozdításáról – jelentette ki ma Aleksandar Vučić, szerb köztársasági elnök, miután befejeződtek az Edi Rama, albán miniszterelnökkel és Zoran Zaev, észak-macedón miniszterelnökkel tegnap óta tartó háromoldalú tárgyalásai Albániában. A mai találkozón Milo Đukanović, Montenegró elnöke is részt vett.

Az észak-macedón és szerb határátkelőknél egyszerűsíteni fogják a vámkezelést, ami tovább könnyíti majd a határátléptetést - mondta el a közös sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić. A szerb köztársasági elnök szerint emellett rendkívül fontos egy egységesebb munkaerőpiac létrehozása, amely meggyőzően nagyobb befektetéseket vonzana be.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Ez azt jelenti, hogy ha a szerbek, vagy a macedónok Albániában szeretnének dolgozni, ugyanazt a rendszert fogjuk alkalmazni. Nyilvántartásba veszik őket, és ettől fogva állandó munkavállalási engedélyük lesz. Ugyanez a helyzet a Szerbiában dolgozó macedón és albán munkások esetében. Azt hiszem, ez hatalmas jelentőséggel bír az országaink számára, mivel jelentős problémákkal szembesülnek a munkaerőpiacot illetően.”

Edi Rama, albán miniszterelnök a találkozót követően elmondta, a mini-schengeni kezdeményezés rendkívül fontos a régió országai számára, és nem érti, Pristina miért nem akar ehhez csatlakozni. Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke az összevont határellenőrzés előnyeiről beszélt: „Az együttműködés, ami Szerbiával valósul meg a 24 órás munkaidőt illetően máris eredményeket hozott. Bővíteni fogjuk ezeket az intézkedéseket, a Preševo-Tabanovci határátkelőt használó polgárok és a szállítók még inkább érezni fogják ennek előnyeit.”

Milo Đukanović, Montenegró köztársasági elnöke kijelentette, országa elkötelezett a régióbeli kezdeményezések mellett, és a jövőben részt vesz majd a Mini-Schengent érintő tárgyalásokon: „Nagyon fontos, hogy minden regionális kezdeményezésben felismerjük a lehetőségét annak, hogy tovább és dinamikusabban haladjunk az európai céljaink felé. Az országaink az Európai Unió tagjai szeretnének lenni, de ugyanakkor európaivá szeretnénk tenni a társadalmainkat is, és a régióbeli embereknek biztosítani akarjuk, hogy európai értékrendszerben éljenek.”

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök azt is bejelentette, hogy Szerbia komoly pénzösszeget adományoz majd a földrengés sújtotta Albániának.

mini-Schengen
Észak-Macedónia
Albánia
Edi Rama
Zoran Zaev
Milo Đukanović
Tirana

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.