Ugrás a tartalomra

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament Robert Golobot

2022.05.25
22:55
2022.05.25
23:01
Forrás
MTI
Az emelkedő árak kezelése és az egészségügy megreformálása lesz a kormánya legfőbb célja.

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament szerdán Robert Golobot, az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom vezetőjét. Várhatóan hárompárti balközép kormányt alakít majd. Golob ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó három párt, a balközép Szabadság Mozgalom, a Szociáldemokraták és a Baloldal összesen 53 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban. A szlovén törvények szerint Golobnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze. A kormánytagokról ugyanakkor várhatóan már június 3-án szavaz a nemzetgyűlés. A kormány akkor léphet hivatalba, ha a miniszterek több mint kétharmadát kinevezik.

A politikus a parlamenti vita előtt, a délután folyamán felszólalásában elmondta: az egészségügy megreformálása és az emelkedő árak kezelése lesz kormánya legfőbb célja. Irányelvként a társadalmi igazságosságot, a szolidaritást és a tudásalapú társadalmat jelölte meg. Kiemelte: a jóléti állam sarokköve a hozzáférhető közegészségügyi rendszer.     

Másik fontos problémaként a magas energia- és élelmiszerárakat említette. Golob ígéretet tett arra, hogy kormánya szeptemberig megvizsgálja a drágulások okait, és szükség esetén árszabályozással megfékezi őket, de azzal fogják kezdeni, hogy megállapodásra törekszenek a beszállítókkal és a kereskedőkkel, hogy "a teher egy részét ők viseljék" - hangsúlyozta. "Nem érdemlünk háborús haszonlesőket, és nem is lesznek ilyenek Szlovéniában, mindenkinek vállalnia kell a maga részét a teherből" - jelentette ki.

Robert Golob
Szlovénia
kormányfő

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.