Ugrás a tartalomra

Mit hoz a 2024-es költségvetés?

2023.10.23
14:35
2023.11.27
17:40
Forrás
Pannon RTV
Magasabb fizetések a közszférában dolgozóknak és magasabb nyugdíjak 2024. január elsejétől - erre lehet számítani, ha a parlamenti képviselők elfogadják a költségvetésre vonatkozó javaslatokat, ezt ígéri az illetékes miniszter.

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter ismertette a jövő évi költségvetés javaslatának részleteit. A napirenden szerepelnek még a köztájékoztatást, a közmédiát, az elektronikus médiát és a közmédia-szolgáltatást szabályozó törvényjavaslatok is.

390 euró. Ennyi lenne az átlagnyugdíj 2024. január elsejétől a köztársasági költségvetés jövő évi tervezete szerint. 2025-ig pedig, a terv szerint el kellene, hogy érje a 430-450 eurót is. Siniša Mali szerb pénzügyminiszter ismertette a jövő évi költségvetés tervezetét a köztársasági parlament előtt. Mali arra is emlékeztetett, hogy 2023 novemberében már megemelt összegű nyugdíjat kapnak a szerbiai nyugdíjasok, november végén pedig 20 ezer dinár összegű egyszeri támogatásban is részesülnek.

A nyugdíjak mellett a közszférában dolgozók fizetése is emelkedik januártól, ha a képviselők megszavazzák azt. A tervezet szerint 10 százalékkal. A cél, hogy 2024 decemberére az átlagfizetés elérje a 950 eurót, 2025 végére pedig meghaladja az ezer eurót. Mint ahogy a pénzügyminiszter fogalmazott, az életszínvonal növelése érdekében a minimálbér összege is emelkedne 17,8 százalékkal.

„Ez a minimálbér valaha volt legnagyobb százalékos emelése. A minimálbér január elsejétől 47154 dinár lesz, vagyis több mint 400 euró, először a történelemben. Összehasonlításképp, 11 évvel ezelőtt a minimálbér összege csupán 15700 dinár volt, tehát ez hatalmas előrelépés Szerbia lakosai életszínvonalának növelése érdekében. Ezzel párhuzamosan fontos hír a munkaadók számára, hogy január elsejétől a személyi jövedelem adómentes részét is megemeljük, 21712 dinárról 25 ezer dinárra. Így leginkább a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket védjük, természetesen másrészt hozzájárulunk a lakosok további foglalkoztatásához.”

Nebojša Zelenović, a Moramo koalíció képviselője ellenvéleményének adott hangot. Felszólalásában egyebek mellett a szerb gazdaság teljesítményét bírálta.

„Az Európai Unióban 6 százalékos az infláció, Szerbiában 12 százalékos, egy olyan gazdaságban, ami az eurón alapszik, az euróhoz kötött. Hogy lehet az, hogy nálunk dupla akkora az infláció, dupla annyi, mint az Európai Unióban, amikor mi euróban üzletelünk? Hogy lehetséges, magyarázza el, pénzügyi zseni, Siniša Mali, hogyan történhet ez meg? Elmondom hogyan, azért lehetséges, mert felnyomják az árakat, azért lehetséges, mert minden sarkon lopnak, és azért lehetséges, mert nincs hazai mezőgazdasági termelés.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a 2024-es évre vonatkozó költségvetési tervezetet - mondta felszólalásában Ökrész Rozália. A képviselő kiemelte, számos nagyberuházás történt az elmúlt időszakban Vajdaság területén. Mint mondta, évi szinten mintegy 16-17 projekt valósul meg a tartomány területén.

„A 2024-es törvénytervezetben 18 ilyen projekt szerepel. Hét év után nulla dinár jelenik meg a 2025-ös és a 2026-os költségvetésben, ami azt jelenti, hogy a projektek a végső fázisokban vannak, mint a horgosi határátkelő rekonstrukciója és bővítése, vagy az ivóvíztelep építése Nagykikindán. Növekszik azon projektek száma is, amelyek már nem jelennek meg a költségvetésben, mert elkészültek.”

Siniša Mali egyéb befektetések költségvetés-tervezetéről is beszámolt, amelyek egyebek mellett az utakat, iskolákat, kórházakat érinti. Jelentős infrastrukturális befektetéseket is tartalmaz a költségvetés, a többi közt a Smile vagyis a Vajdaság mosolya néven ismert gyorsforgalmi utat Béreg és Nákófalva között.

parlament
Siniša Mali
költségvetés
médiatörvény
Ökrész Rozália
Szerbia

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű