Ugrás a tartalomra

Módosították a vajdasági költségvetést

2020.05.07
17:53
2020.05.07
18:23
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a tartományi parlament. A koronavírus miatt csökkent a gazdaság aktivitása, ezért módosítani kellett a költségvetést. A büdzsé 4,2 milliárd dinárral, vagyis 5,4 százalékkal csökkent.

Számos kritika érte a költségmódosítási javaslatokat az ellenzék részéről. Elsősorban a mezőgazdaság és az erdészet terén megvalósuló csökkentéseket nehezményezték. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem támogatta a módosításokat.

Branislav Bogaroški, tartományi frakcióvezető, VSZL: „A gazdaság és a mezőgazdaság fogják viselni a módosítás terhét. Konkrétan a gazdaságra 42 százalékos csökkenés vonatkozik. A turizmusra, amely össze fog omlani idén, 80 százalékos csökkenés vonatkozik. 61 százalékos csökkenés vonatkozik a foglalkoztatáspolitikára. Ha valahol nem kellett volna spórolni, nem kellett volna spórolni ezen a két területen.”

Egyes pártok hiányolták a vitát a rendkívüli állapot folyamán történt intézkedések kapcsán. Az Alternatíva Vajdaságért frakció bojkottálta az ülést.

Csonka Áron, elnök, VMDK: „Ez a költségvetés-módosítás nem veszi figyelembe a realitásokat, hanem csak azokat az utasításokat követik, amelyet a köztársasági kormány kiadott, és úgy gondoljuk, hogy ez egy nagy hiba, hiszen nem azt kellene követni, amit valaki Belgrádból diktál, hanem azt a vajdasági emberekhez kellene igazítani.”

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a költségvetés módosítását. Az ellenzékkel szemben a VMSZ racionálisnak ítéli meg az intézkedéseket, abból a szempontból, hogy erősítik a gazdaságot, megteremtve annak a lehetőségét, hogy gyorsabban helyrehozzák a gazdasági lemaradást.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház (VMSZ): „A cégeket relaxálta, tehermentesítette a kormány intézkedéscsomagja, elodázva a járulékok, adók befizetésének a kötelezettségét. Ez azt hozza magával, hogy a költségvetési bevételek alacsonyabb szinten valósulnak meg, mint a tervezett. Ha pedig a bevételek kisebbek, akkor a kiadások oldalán is azt összhangba kell hozni a bevételeknek a nagyságával.”

Legjobban a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül megvalósuló befektetéseket csökkentették. Ide tartozik a szabadkai épületek homlokzatainak rendezése, a színházi tér felújítása Újvidéken, a pancsovai kommunális infrastruktúra újjáépítése és a városi stadion felújítása Nagybecskereken.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány (SZHP): „Ennek a négy városnak elég saját erőforrása van, hogy átvegyék magukra az általunk támogatott részt. Ez az első ok. A második, hogy ők május elejéig nem is indították el a folyamatot a szerződések odaítélésére és a munkálatok megkezdésére.”

A tartományi választásokról is szó volt az ülésen. A döntés értelmében a közjegyzők mellett a közigazgatásban dolgozók is felhatalmazást kapnának a jelöltlisták hitelesítésére.

Pásztor István
Csonka Áron
Branislav Bogaroški
Igor Mirović

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.