Ugrás a tartalomra

Montenegrói választások: Három évtized után valószínűleg nem a szocialisták alakítanak kormányt

2020.08.31
15:09
2020.08.31
22:45
Forrás
Pannon RTV
A Szocialisták Demokratikus Pártja a voksok 35,06 százalékát kapta, az ellenzéki Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció a szavazatok 32,55 százalékát.

Parlamenti választásokat tartottak vasárnap este Montenegróban. A voksok 100 százalékának összesítése alapján a Szocialisták Demokratikus Pártját a szavazó polgárok 35,06 százaléka támogatta, míg a második helyen az ellenzéki Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció végzett a szavazatok 32,55 százalékával.

Nyugodt légkörben zajlott a választás Montenegróban. A megfigyelők szerint nem volt számottevő szabálytalanság, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi előírásokra is figyeltek a szavazók. A voksoláson magas volt a részvételi arány.

A Szocialisták Demokratikus Pártja és a korábbi koalíciós partnerei együtt 40 mandátummal rendelkeznek majd előreláthatólag a 81 tagú törvényhozásban, míg az ellenzéknek 41 parlamenti hely jutott. Három évtized után így valószínűleg nem a szocialisták alakíthatnak kormányt, egyes elemzők szerint azonban ez sincs kizárva. A Nyugat-barát politikát folytató Milo Đukanović 2023-ig mindenképpen az államfői székben marad. A politikus szerint fontos eredményeket értek el az uniós integráció terén.

Milo Đukanović, elnök, Szocialisták Demokratikus Pártja: „Úgy gondoljuk, hogy a korábbi években komoly lépést tettünk ebbe az irányba, láthatták a szomszédaink és a régió reakcióit. Montenegró egy bizonyos módon világítótoronnyá vált az európai úton, ha a Nyugat-Balkán régiójáról van szó.” Milo Đukanović montenegrói államfő pártjának gyengüléséhez egyes elemzők szerint a tavaly decemberben elfogadott egyházügyi törvény is hozzájárult. A jogszabály ellen többször is tüntetést szerveztek. A törvény feszültséget keltett Podgorica és a szerb ortodox egyház között.

A Zdravko Krivokapić vezette Montenegró jövőjéért ellenzéki listára a választók 32,55 százaléka szavazott. Krivokapić az eredménnyel kapcsolatban azt mondta, elérkezett a szabadság ideje. „A legjobb megoldás a szakértői kormány meghatározott időtartamra. Önök azt mondják, két, két és fél, három évre, erről tárgyalnunk kell, de szakértői kormány nélkül nincs javulás. Azt, hogy a kormányt egy párt vagy több párt alkotja, hogy milyen módon alakul meg az ebben a pillanatban a legkevésbé fontos. Teljes körű fordulatot kell tennünk a választási jogszabályokat tekintve. Önök tudják, hogy ezek a választások nem voltak sem tisztességesek, sem becsületesek, sem demokratikusak, de mégis nyertünk.”

A nemzetközi sajtó arról ír, hogy a mostani választási eredmény kemény csapás a szocialisták és Milo Đukanovićnak, aki az egykori Jugoszlávia szétesése óta irányítja Montenegrót. Arról is cikkeznek, hogy az ellenzéki szerb- és oroszbarát erők szerepeltek sikeresen a voksoláson.

Montenegró
választások

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.