Ugrás a tartalomra

Nem engedélyezték Vučić jasenovaci látogatását - Szerbia ellenlépésekről dönt

2022.07.17
11:55
2022.07.17
17:16
Forrás
Szerbiai RTV
Nem engedélyezik a horvát hatóságok, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök magán jellegű látogatáson vegyen részt ma Jasenovac és Pakrac településeken, ahol emlékhelyek állnak az ártatlanul kivégzettek tiszteletére - jelenti a szerb sajtó.

A horvát média szerint a szerb elnök nem jelentette előzetesen a horvát hatóságoknak látogatási igényét, csupán Milorad Pupovacnak, a horvátországi Független Demokratikus Szerb Párt elnökének szólt látogatási igényéről.

Szerb sajtóhírek szerint az elnök koszorúzni akart a településeken a szerb áldozatok emlékműveinél.

Az egykori Független Horvát Állam területén működő jasenovaci haláltábort 1942-ben hozták létre és a második világháború végéig működött. A táborban szerbeket, romákat és zsidókat végeztek ki tömegesen. Az információk szerint a szerb elnök koszorúzni és gyertyát gyújtani szeretett volna. A horvát külügyminisztérium viszont azt jelezte, hogy egy külföldi állam magas rangú képviselőjének látogatása a jasenovaci emlékterületen nem lehet magánjellegű.

Aleksandar Vučić Instagram-oldalán reagált a történtekre. Egy Jasenovacon készült fotót tett közzé, amely mellé azt írta a horvát hatóságokra utalva, hogy "Maguk csak végezzék a munkájukat, éljen a szerb nemzet, és soha nem felejtünk."

Felháborító Horvátország döntése, hogy nem engedi Aleksandar Vučić szerb elnöknek, hogy belépjen az ország területére és magánlátogatás alkalmával felkeresse a jasenovaci áldozatok emlékművét - erről beszélt Ana Brnabić szerb kormányfő a Pinknek. Szavai szerint ez pont olyan szituáció, mintha Izrael elnökét nem engednék, hogy felkeresse az auschwitzi koncentrációs tábort. A szerb kormányfő szerint ez egy antieurópai, anticivilizációs döntés, és a szabad mozgás súlyos megsértése, továbbá arról tanúskodik, hogy nem tisztelik Szerbiát.

Nikola Selaković szerb külügyminiszter az ügyben két alkalommal is rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a nap folyamán. Megígérte, hogy nem hagyják szó nélkül a példa nélküli esetet.

Az, hogy kitiltották a szerb elnököt Horvátországból, felháborító és ijesztő – fogalmazott Nikola Selaković. Az első rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, Belgrád döntést fog hozni az ellenlépésekről. „Ez egy félelmetes döntés egy ország részéről. Ez hallatlan és hihetetlen, hogy ilyen megtörténhet a második világháborút követően. A szerb kormány döntést fog hozni a bevezetendő ellenintézkedésekről, amelyek majd a nemzetközi közjog általánosan elfogadott szabályaira épülnek.”

A labda átkerült a másik térfélre. A horvát külügyi és európai ügyek minisztere, Goran Grlić Radman egyenesen provokációval vádolta a szerb elnököt, és állította, hogy Vučić tervezett útjáról Jasenovacba informális csatornákon keresztül szerzett tudomást a zágrábi vezetés, hivatalosan nem jelezte a szerb fél. „A látogatásra nem hivatalos csatornákon derült fény, ami nem megszokott a kommunikációban. Az, hogy nem tudatták a hivatalos kommunikációban és a szokásos diplomáciai eljárások során egy magas vezető jövetelét, úgy véljük, elfogadhatatlan.”

A hallottakra Nikola Selaković szerb külügyminiszternek megint reagálnia kellett, újabb rendkívüli sajtótájékoztatón. Azt mondta, Radman állításai valótlanok, és Zágráb inkább ne adjon leckét őszinteségből. „Ők akarnak az elnöknek leckét adni őszinteségből, amikor azt mondják, hogy nem léphet be, mert nem jóindulatból akar virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani, az áldozatok előtt tisztelegni, akik között az ő ősei is ott vannak, mert ezt ők úgy értik, hogy politikai érdekből teszi. Milyen politikai érdek? Ez olyan, mintha valaki megtiltaná, hogy kimenjenek a temetőbe.”

Selaković azt mondta, ha bárki arra számít, hogy ezek után ölbe tett kézzel ülnek és hallgatnak, nagyot téved. Szerbia tudja majd, hogyan kell megvédenie a méltóságát – üzente a szerb külügyminiszter.

Lemondta keddi zágrábi látogatását Zorana Mihajlović szerb energetikai és bányászati miniszter, miután kiderült, hogy a horvát hatóságok nem engedélyezik Aleksandar Vučić szerb elnök számára, hogy belépjen az ország területére. Mihajlović horvát kollégájával folytatott volna egyeztetéseket. Elmondta, az áldozatok iránti tisztelet kifejezése és a közös jövő építése helyett Horvátország ezekkel a lépésekkel a múltba szeretné visszasodorni a két ország közötti kapcsolatokat.

Horvátország
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.