Ugrás a tartalomra

Nemzeti tanácsi választások lesznek Szabadkán

2022.09.07
15:12
Forrás
Közlemény
Szabadka Város Önkormányzata értesíti a polgárokat, hogy 2022. november 13-án tartják meg a nemzeti tanácsi választásokat.

Közvetlen választások útján választják meg a Magyar Nemzeti Tanács 35 tagján kívül az Albán, az Askáli, a Bolgár, a Bunyevác, a Vlach, az Egyiptomi, a Német, a Lengyel, a Roma, a Ruszin, az Orosz, a Szlovák, a Szlovén, az Ukrán, és a Cseh Nemzeti Tanács, elektori rendszerű választásokon pedig a Gorán, a Macedón, a Montenegrói és a Horvát Nemzeti Tanács tagjait.

A külön választói névjegyzékbe történő felvétel kizárólag a kisebbséghez tartozók személyes kérelmére történik, amit írásos formában, sajátkezűleg aláírva kell benyújtani a lakóhely, illetve az áttelepített személyek esetében a tartózkodási hely szerinti községi vagy városi közigazgatási hivatalhoz. Azok, akik 2022. november 13. napjával válnak nagykorúvá és nem lettek bejegyezve a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékébe, abban az esetben gyakorolhatják választási jogukat, ha 2022. október 28-áig, vagyis a nemzeti kisebbségek külön névjegyzékeinek lezárásáig bejegyeztetik magukat az egységes választói névjegyzék Szabadka városra vonatkozó részébe.

A külön választói névjegyzékbe betekinthet a nemzeti kisebbségek minden tagja, hogy leellenőrizze a lakóhelye, illetve az áttelepített személyek esetében a tartózkodási helye szerinti külön választói névjegyzékbe bejegyzett személyes adatait, a személyes adatok védelmét szabályozó törvénnyel összhangban.

A külön választói névjegyzékbe elektronikus úton is be lehet tekinteni, a Szerb Köztársaság Emberi és Kisebbségi Jogok és Társadalmi Párbeszéd Minisztériumának hivatalos honlapján, a személyi szám megadásával.

A polgárok betekinthetnek a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékébe, illetve kérelmezhetik az adatok bejegyzését, törlését, módosítását, kiegészítését és kiigazítását Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Általános Közigazgatási és Közös Ügyek Szolgálatában, a Szabadság tér 1. szám alatti Városháza épületének II. emeleti 215. számú irodájában, munkanapokon 7-től 15 óráig és szombaton 9-től 12 óráig, továbbá a palicsi, bajmoki, csantavéri, tavankúti, és nagyfényi helyi hivatalokban, az irodák megszokott nyitvatartási ideje alatt.

Szabadka Város
nemzeti tanácsi választások

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.