Ugrás a tartalomra

Nenad Ivanišević - A magyar határzár enyhítette a migrációs nyomást (videó)

2017.05.28
14:03
Magyarország döntése a határzárról, az, hogy a migránsok nem tudnak átjutni magyar területre enyhítette a migrációs nyomást, és a bevándorlók szinte teljesen elkerülik Szabadkát, illetve ezt a térséget - nyilatkozta Nenad Ivanišević a Pannon RTV kérdésére Szabadkán
Magyarország döntése a határzárról, az, hogy a migránsok nem tudnak átjutni magyar területre enyhítette a migrációs nyomást, és a bevándorlók szinte teljesen elkerülik Szabadkát, illetve ezt a térséget - nyilatkozta Nenad Ivanišević a Pannon RTV kérdésére Szabadkán. A szerb szociálpolitikai államtitkár kiemelte, az utóbbi két és fél év alatt most van a legkevesebb migráns az észak-bácskai városban. Információink szerint a szabadkai befogadóközpontban nagyjából 130 illegális bevándorló tartózkodik. Ittjártunkkor nyugalom volt a táborban, hiszen most van ramadán ünnepe, ilyenkor a muszlim hívők éjszaka aktívak. befogadokozpont_szabadka2 A szabadkai befogadóban és környékén teljes volt a nyugalom és a csend vasárnap a déli órákban, csupán gyereket, egy padon ücsörgő idősebb férfit és a Vöröskereszt munkatársait lehetett látni. A migránsok egyáltalán nem jönnek ebbe az irányba, annak köszönhetően, hogy nem jutnak át a magyar határon - jelentette ki Nenad Ivanišević, szociálpolitikai államtitkár. „Ők egyszerűen nem jönnek többet Szabadkára, mert nem tudnak átjutni Magyarországra. El kell mondanom, hogy Magyarország ezen döntése enyhítette a nyomást, ami a migránsválságot illeti.” befogadokozpont_szabadka1 Szabadka közterein és környékén sincsenek migránsok, mintegy 130-an vannak és mind a befogadóközpontban - tette hozzá az államtitkár. A befogadóban az előírásoknak megfelelően élnek az emberek - ezt pedig már Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter nyilatkozta a Pannon RTV-nek. „Mozgásuk megfelelően ellenőrzött, védelem alatt állnak, úgy gondolom, nincs oka annak, hogy növeljük a kapacitást, és annak sem, hogy bezárjuk. Egyelőre fenntartjuk a központot, mint intézkedést.” A Szabadkára tervezett migránslakások helyzete kapcsán a Pannon RTV kérdésére a miniszter elmondta, az állam figyelemben tartja a helyi közösségek, illetve az egész ország érdekeit. Leszögezte, egyetlen önkormányzatot sem terheltek túlzott számú bevándorlóval. „Teljesen nyugodtak lehetnek, amennyiben valaki attól fél, hogy valaki idejön és ideköltözik. A menekültügyi kérelmek száma elenyésző, és abban sem vagyok biztos, hogyha valaki menekültkérelmet nyújt be, valóban itt keres menedéket, inkább csak időt nyernek vele, hogy elindítsák a folyamatot, hogy legalizálják ittlétüket, és amint esélyük lesz, elmenjenek innen.” Mórahalom, 2015. július 17. Háromnyelvû, "Államhatár " feliratú tábla a magyar-szerb határon épülõ ideiglenes biztonsági határzáron, Mórahalom térségében 2015. július 17-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Nem betelepítésről van szól, csak lehetséges ideiglenes itt tartózkodásról - mondták az illetékesek, hozzáfűzve, nem hiszik, hogy a migránsok közül bárki is idejönne lakni. Az eljárás folyamatban van, az építési engedély kiadására várnak - tették hozzá.



Szabadka
Aleksandar Vulin
Nenad Ivanišević
határzár

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.