Ugrás a tartalomra

Nincs előrelépés a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben

2018.11.09
09:52
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić a brüsszeli tárgyalást követően azt mondta, csakis abban az esetben folytatódik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, ha Pristina visszavonja a Szerbiát sújtó jogellenes döntéseit.

Továbbra sincs előrelépés a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben. Aleksandar Vučić a Hashim Thaçi koszovói elnökkel folytatott brüsszeli tárgyalását követően azt mondta, hogy csakis abban az esetben folytatódik a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, ha Pristina visszavonja a Szerbiát sújtó jogellenes döntéseit, a többi között a Szerbiából érkező árura kivetett 10 százalékos vámot. A szerb államfő elmondta, az Európai Unió ugyan elítélte a vámemelésről szóló döntést, de mint fogalmazott, senki sem lázadt emiatt Pristina ellen. Aleksandar Vučić Ramush Haradinaj azon tervére, miszerint Koszovó katonaságot állít Észak-Koszovó területére, azt felelte, hogy ez nem fog megtörténni.       
 

A hármastalálkozó során Brüsszelben Aleksandar Vučić szerb államfő és Hashim Thaçi koszovói elnök mellett Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is jelen volt. Aleksandar Vučić kijelentette, Koszovó szerb szuverenitása nem kérdőjelezhető meg. Emlékeztetett arra, hogy Szerbiának nincs teljes szuverenitása a tartomány felett. A szerb államfő kiemelte, az ő feladata, hogy megvédje Szerbiát és a népet: „Ez a munkám. Azonban abban, hogy hősködjem, hogy más gyerekeit a halálba küldjem, hogy azokat, akik elküldték gyermekeiket külföldre, megvédjem, hogy más gyerekei haldokolnak azért, mert azt gondolják, így kell, én ebben nem veszek részt. De hogy megvédjem Szerbiát, hogy óvjam annak szabadságát, ezt mindig megteszem.”

Szerbia készen áll, hogy párbeszédet folytasson Koszovóval, de mindenekelőtt azt kell tisztázni, mit kapnak a szerbek és Szerbia, és csak ezután beszélhetnek minden másról - mondta a szerb államfő az albán újságíróknak nyilatkozva. Vučić kiemelte, Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Majd aláhúzta, mindenki, aki részt vesz a párbeszédben, tudja, hogy mit kér Szerbia, azonban a területcseréről soha nem esett szó.

Hashim Thaçi koszovói elnök úgy véli, nehéz szembenézni Szerbiával. Mint mondta, meg kell nyitni az utat a Belgrád és Pristina közötti megállapodás eléréséhez, aminek Koszovó kölcsönös elismerésével és az ENSZ-ben való tagságával kellene fejeződnie. Újságírói kérdésre azt mondta: „ A Szerbiával, illetve Aleksandar Vučićtyal folytatott párbeszéd agresszív volt, míg az ő részükről csupán érveltek a kiegyensúlyozott megállapodás elérése érdekében, amely kölcsönös elismerést, Koszovó ENSZ-tagságát és az 1244. számú határozat helyettesítését jelentené. Fontos és érzékeny témák állnak még előttük az elkövetkező napokban, hetekben” - fogalmazott Hashim Thaçi.

Az Európai Unió arra számít, hogy Szerbia és Koszovó gyorsan megmutatják a párbeszéd iránti elkötelezettségüket - mondta Federica Mogherini a találkozó után. A felek az előrehaladáshoz szükséges lépésekről tárgyaltak, valamint úgy döntöttek, hogy folyamatosan kapcsolatban maradnak az elkövetkező napokban, hogy értékelhessék a találkozó eredményét - tette hozzá Mogherini. 

Belgrád
Pristina
Aleksandar Vučić
Hashim Thaçi

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.