Ugrás a tartalomra

Novák Katalin: szükségünk van Szerbiára az Európai Unióban

2023.10.16
19:03
Forrás
MTI
Szükségünk van Szerbiára és a nyugat-balkáni országokra az Európai Unióban (EU) - mondta Novák Katalin magyar köztársasági elnök Tiranában, miután megbeszélést folytatott Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel.

A magyar köztársasági elnök az úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozójára érkezett hétfőn Albániába.
    Novák Katalin kiemelte: Szerbia és Magyarország erős stratégiai partnerek, és érdekünk, hogy Szerbia az EU-n belül legyen. Magyarország fontos szerepet játszhat a csatlakozási folyamatban, hiszen jól ismerjük a régiót, a kultúrát - fűzte hozzá.
    Magyarország támogatja Szerbia uniós csatlakozását, hiszen Szerbia az Európai Unió szerves része, értékei európai értékek, amelyet senki sem kérdőjelezhet meg. Az unió már sok hibát vétett a többi ország csatlakozásával kapcsolatban - hangsúlyozta.
    Hozzátette: mindannyian szembesülünk az Európába irányuló tömeges migráció kihívásával, és meg akarjuk védeni határainkat, ezért is kiemelten fontos Szerbia uniós csatlakozása.
    A köztársasági elnök példaértékűnek nevezte azt, ahogyan Szerbia tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek jogait. Ehhez kapcsolódva felidézte, hogy szombaton a vajdasági Bácsfeketehegyen a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökszentelő istentiszteletét vett részt, amelyen a szerb kormány is képviseltette magát a szerb miniszterelnök-helyettes révén. Mint mondta, ez is példa annak bemutatására, hogy a szomszédos országban a nemzeti kisebbségi csoportok hogyan virágoztak fel, és hogyan tudnak hozzájárulni az országok fejlődéséhez.
    Idén Tiranában tartják a nyugat-balkáni térség országainak együttműködését és az európai uniós integrációját szolgáló úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozóját. A Berlini folyamatot 2014-ben hozták létre az Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Koszovóból, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából álló nyugat-balkáni hatok (WB6) magas rangú hivatalos képviselői és a Berlini folyamatot fogadó országok képviselői közötti magas szintű együttműködés platformjaként.

 

Novák Katalin
Szerbia
Európai Unió
Tirana

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.