Ugrás a tartalomra

Oktatás, kultúra, nyelvhasználat - a magyar érdekképviselet eredményei Szenttamáson

2023.11.28
12:19
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
Szenttamásra látogattak hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői. A polgárok és a politikusok a helyi Zsebszínházban találkoztak.

Szenttamás községben négy általános iskola van, közülük egyedül a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában van magyar nyelvű oktatás.

Munjin Szokola Erika, igazgató: „Nekünk nagyon fontos, hogy a tartományban és a köztársaságban is legyen képviseletünk, mert nagy segítséget kaptunk tőlük. Gondolok a tartományi és a köztársasági pályázatokra, amit mi rendszeresen megpályázunk, és általában mindig kapunk valamit. Az idén például székeket kaptunk az előcsarnokba, létrákat, továbbképzéseket a tanároknak, tanfelszerelést az ünnepekre.”

A szenttamási magyarságnak erős érdekképviselete van az önkormányzatban, így az elmúlt időszakban az itt élő közösség számára jelentős előrelépések történtek.

Kocsis Krisztián, tartományi képviselőjelölt, VMSZ: „Amikor az eredményekre gondolunk, itt a legfontosabb, ami a szenttamási magyarságnak nagyon fontos volt az, hogy az óvodában is és az iskolában is beindult a napközi, valamint hogy az idei évtől már két váltásban megy az iskolai napközi. Emellett két szobrot is, tehát egy Petőfi és egy Gion Nándor szobrot felállítottunk, hosszú idő után az önkormányzatban van fordító, sikerült kiharcolni, hogy szinte minden közintézményben minden magyarul is ki legyen írva.”

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke kiemelte, pártjuk nemcsak a választási kampány idején van az emberek között, hanem folyamatosan .

„Járjuk a falvakat, városokat, arra kérve az embereket, hogy azt a kitapintható egységet a magyar közösség sorain belül juttassuk kifejezésre december 17-én is, hiszen a választások egy olyan műfaj, amit mandátumszámban, illetve szavazatszámban mérnek, és nagyon fontos az, hogy a vajdasági magyar közösségnek erős érdekképviselete legyen a jövőben Újvidéken és Belgrádban is, mint ahogy az elmúlt időszakban is volt.”

A szenttamási lakossági fórum a polgárok kérdéseivel zárult.

Választások 2023
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Dr. Pásztor Bálint

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.