Ugrás a tartalomra

Orbán: Belgrád számíthat Budapestre

2018.03.26
17:07
2018.03.26
20:44
Forrás
Pannon RTV
Négyszemközti megbeszélést tartott Szabadkán Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Közös sajtótájékoztatót tartott Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A felek a két állam közötti sikeres együttműködésről és a nemzetek közötti baráti viszonytól is beszéltek négyszemközt a szabadkai Zsinagóga ünnepélyes átadója után. Szerbia elnöke megköszönte Orbán Viktornak, hogy támogatja a vajdaságban élő magyarokat. A magyar kormányfő pedig Szerbia gazdasági eredményeit és kisebbségpolitikáját méltatta.

Most, 2018-ban a szerb-magyar kétoldalú kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak, és ehhez nagy mértékben személyesen hozzájárult Orbán Viktor magyar miniszterelnök - mondta Aleksandar Vučić szerb államfő. A négyszemközti találkozó után hangsúlyozta, ez a kapcsolat évről-évre jobb, és gazdasági, de politikai szempontból is most a legjobb. Vučić megköszönte Orbán Viktornak azt, hogy támogatja a vajdasági magyarokat, és ezzel egész Szerbiát is. Hálával tartozunk emellett azért is, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország, amely kiállt Szerbia mellett az Európai Unió felé vezető úton - fogalmazott a szerb államfő. Hangsúlyozta, kereskedelmi szempontból is egyre jobb a kapcsolat a két ország között.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Magyarország számunkra gyorsan a hatodik külkereskedelmi partnerré vált, mi biztosan nem vagyunk annyira jelentősek Magyarország számára e tekintetben, mint Magyarország a mi számunkra, de ez azt mutatja, hogy a kapcsolataink évről évre jobbak, és ezekből a jó kapcsolatokból számos munkás van, aki fizetéseket kap, jobban él, és mi nagyon elégedettek vagyunk emiatt. Meggyőződésünk, hogy Orbán miniszterelnök tevékenysége, és a befektetései Szerbiában hozzájárulnak ehhez. Én különösen hálás vagyok azért, hogy nem csak Szerbia északi részére, Vajdaságba érkeznek a magyar befektetések, hanem Közép-Szerbiába is, és külön köszönet ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Felemelő érzés, ha a szépségért és a jóságért tehetünk valamit - nyilatkozta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök kifejtette: a szabadkai Zsinagóga olyan érték, amelynek a megmentése kiemelten fontos. A magyar kormányfő szerint ez azért is jelentős, mert ez egy nagy közös vállalkozás volt. Orbán Viktor kifejtette: a térség stabilitásának szempontjából a legfontosabb ország éppen Szerbia. Az egész világ meggyőződhetett róla, hogy az államnak stabil vezetése van.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Szeretném ezen a helyen megemlíteni azt is, hogy a Szerbia által felépített és elfogadott kisebbségvédelmi modell az példaértékű egész Európa számára. Nagyon kevés olyan ország van az Európai Unióban, amely képes lett volna összhangba hozni saját nemzeti büszkeségét, a saját területi integritása iránti elkötelezettségét. Illetve a területén élő kisebbségek számára megadni a megfelelő formájú autonómiát. Ezeknek az intézményeknek a működését biztosítani. Sőt bátorítani. Szerbiában ez megtörtént. Szerbia ezért nem csak egy potenciál az Európai Unió számára, hanem mintaható modellként is lehet rá tekinteni.”

Orbán Viktor hozzátette: Belgrád számíthat Budapestre, ha az európai uniós csatlakozásról van szó, mivel ambiciózus népekkel kell bővíteni az EU sorait. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az elmúlt négy évben a két állam sikeresen együttműködött. Az április 8-i magyar parlamenti választások eredményének tükrében pedig tovább szeretnék folytatni a közös munkát.

Orbán Viktor
Aleksandar Vučić
Szabadka

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.