Ugrás a tartalomra

Orbán: Erős családok nélkül nincs erős Magyarország

2019.11.14
15:55
2019.11.15
11:53
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány programjának középpontjában az erős Magyarország áll – mondta ma Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén Budapesten, a Várkert Bazárban.

A magyar miniszterelnök hozzátette, egy ország erejének alapját a pénzügyi stabilitás adja, márpedig a magyar gazdaság pénzügyileg stabil lábakon áll, csökken az államadósság, a növekedés pedig 4-5 százalék körüli. A kormányzati ciklus egyik legfontosabb vállalásának a szegénység felszámolását és a cigányság integrálását nevezte Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök ismertette egy egyenlőtlenségkutatás eredményét, amely szerint Magyarországon az elmúlt évtizedek legalacsonyabb szintjére csökkent a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma. Orbán Viktor hozzátette, a magyar kormány a legszegényebb falvakon fejlesztési programmal igyekszik segíteni: „Kijelöltünk harminc olyan magyar falut, amely a legszegényebbnek minősül Magyarországon. Erre a harminc falura egy külön programot indítottunk meg, és kijelöltünk egy háromszázas kört, amely a háromszáz legszegényebb falut foglalja magába, az nem olyan intenzív, mint a harmincas, de egy nagyon erős fejlesztési programot indítottunk ott is.”

Magyarország sokat tesz azért is, hogy a családok erősek legyenek, mert erős családok nélkül nincs erős Magyarország – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Kiemelte: „Az lenne a kívánatos, ha sikerülne elérnünk, hogy legalább annyi gyermek szülessen, mint amennyien távozunk az élők sorából, ehhez pedig a nemzetközi statisztikatudomány szerint 2,1 százalékos gyermekvállalási arányra volna szükség. Ettől nagyon-nagyon messze vagyunk. És ezt nem is fogjuk elérni rövid távon.”

Hozzátette, reményei szerint jövőre lesz egy második családvédelmi akcióterv is. Az erős Magyarországhoz elengedhetetlen a magyar nemzeti kultúra is, amelynek fenntartása állami kötelesség – emelte ki Orbán Viktor.

„Az erős Magyarországnak az is ismérve, hogy rendelkezik integrációs képességgel, van összetartó ereje és akarata. A diaszpóra tanács működése ennek egyik bizonyítéka, de a Kárpát-medencében élő magyar közösségek holnap megtartandó MÁÉRT majd ezt jól mutatja. A velük való nemzeti közösség fönntartása is idetartozik. Most ott tartunk már, hogy van Magyarországnak elegendő ereje ahhoz, hogy ne csak mondja, hanem tegyen is azért, hogy a magyarok szülőföldjükön maradhassanak.”

Ezért hirdették meg a felelős szomszédságpolitikát, Magyarország ugyanis abban érdekelt, hogy vele azonos ütemben fejlődjenek szomszédjai, és ennek érdekében közös gazdaságfejlesztési programokat is folytatnak több környező állammal – mondta a magyar miniszterelnök.

Ami pedig a diaszpórában élő magyarokat illeti, számuk 2,5 millióra tehető, a magyar pedig egy világnemzet, mert szét vagyunk szórva a világban – mondta el Orbán Viktor. Hozzátette, egy magyar emigrációs és diaszpóraközpont létrehozását tervezik: „A magyar kormány programokat működtet annak érdekében, hogy ezt a közösséget, a diaszpórában élő magyarok közösségét visszakösse, bekösse a magyar nemzet vérkeringésébe. Van nekünk a Kőrösi Csoma Sándor programunk, amit megindítottunk, itt 150 ösztöndíjast küldtünk ki diaszpóra közösségekhez, a következő évre szóló költségvetésben is szerepel az ő működésükhöz szükséges pénzügyi forrás, sőt, azt tervezzük, hogy növelni fogjuk a számukat.”

A migrációról szólva azt mondta, Magyarországnak továbbra is bevándorlásellenes politikára van szüksége, "magyart csak magyarral lehet pótolni". Magyarország jó ország, a magyarok igenis jó emberek, hajlandók is tenni a jóért, de a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni – fogalmazott Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban több olyan támogatásról is beszámolt, amelyet Magyarország nyújtott migráció sújtotta területeken.

Orbán Viktor
Magyar Diaszpóra Tanács
Budapest
migráns

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.