Ugrás a tartalomra

Orbán: Közös nevezőre törekszik Németország és Magyarország

2018.07.05
12:57
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Több kérdésben is a közös nevező megteremtésére törekszik Németország és Magyarország - nyilatkozta Orbán Viktor Berlinben. A magyar kormányfő Angela Merkel német kancellárral tárgyalt.

A migráció volt a fő témája az egyeztetésnek. A déli határok védelmét is megvitatták. Emellett a kétoldali kapcsolatok is szóba kerültek.

A véleménykülönbség nem akadályozhatja meg, hogy együttműködjünk - fogalmazott Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök megköszönte a német kancellárnak, hogy új párbeszédet szorgalmaz, annak érdekében, hogy közösen tegyen Európa az illegális migráció ellen. Orbán kiemelte: lehetetlen, hogy valaki a törvények betartása nélkül lépjen Magyarország területére, ezért fontos felügyelni és visszaszorítani az illegális migrációt. Elmondta: a németeknek Görögországba kellene visszaküldeniük a törvénytelenül érkező bevándorlókat, hiszen ott léptek be először az Európai Unió területére.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A magyar déli határ védve van. Onnan migránsok sem Magyarországra, sem Ausztriába sem Németországba nem érkezhetnek. Azt a határt mi védve fogjuk tartani a jövőben is. Megköszöntem a kancellár asszony támogatását, amit az elmúlt Európai Uniós csúcson tapasztaltam. Köszönjük szépen, hogy a Magyarország számára oly fontos két ügyben, a migráció területén, a határvédelem első helyre helyezésében, és a Hot Spotok Európán kívül helyezésében létre is jött egy összeurópai egyetértés, ami a kancellárasszony nélkül nem jöhetett volna létre.”

Magyarország és Németország bilaterális kapcsolata kitűnő - mondta a sajtótájékoztatón Angela Merkel. Németország kancellárja kiemelte, hogy a két ország gazdasági kapcsolata folyamatosan erősödik, különösen igaz ez az autógyártásra. A tárgyaláson beszéltek a migrációról is, melyben Németországnak és Magyarországnak nagyon eltérő a véleménye, azonban vannak olyan témák amelyekben egyet értenek - hangsúlyozta a német kancellár.

Angela Merkel, kancellár, Németország: ”Azon aspektusokban, amelyek a schengeni térségnek a belső viszonyait illeti, tehát a felelősségeket, az elosztást ilyesmiben jó az együttműködés, a Frontex területén is, illetve a fejlesztési segítség tekintetében is. Észak-Afrikában közös projektjeink vannak, az ottani fejlődésnek az elősegítésére és ezt még szeretnénk fokozni, illetve folytatni.”

Orbán Viktor kiemelte a migráció kapcsán világossá vált, német és a magyar kormány máshonnan nézi a világot. A magyar miniszterelnök szerint ugyanakkor, mindezek ellenére együttműködésre törekednek. Magyarország déli határai egész Európát védeni fogják a jövőben is, biztosította német kollégáját a magyar kormányfő.

Orbán Viktor
Angela Merkel
Németország

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.