Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: A szerb hatóságok kiengedik az őrizetből az elfogott koszovói rendőröket

2023.06.26
11:03
2023.06.26
14:56
Forrás
Pannon RTV
Napra pontosan egy hónappal ezelőtt ismét a Szerbia és Koszovó közötti feszült viszonyra figyelt a világ, május 26-án ugyanis zavargások törtek ki Koszovóban.

A koszovói különleges rendőrség egységei akkor terepjárókkal érkeztek Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok és Zvečan települések önkormányzatainak épületeihez. Akkor Aleksandar Vučić a legmagasabb harci készültségbe helyezte a Szerbiai Katonaságot. Az egy hónap alatt többször is úgy nyilatkozott, hogy szerinte Albin Kuri célja az, hogy háborút szítson. 

Átadták a pristinai hatóságoknak azt a három koszovói albán rendőrt, akiket még június közepén vettek őrizetbe Szerbia területén. A szerbiai ügyészség fegyverek és robbanószerek illetéktelen előállításával, birtoklásával, hordozásával és kereskedelmével vádolta őket, és most bírósági döntés született az ügyükben, szabadlábon védekezhetnek - nyilatkozta Petar Petković, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója.

Petar Petković, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója: „Itt most bírósági döntés született. Ettől függetlenül, most hagyjuk, hogy elégedettek vagyunk-e ezzel a bírósági döntéssel, vagy sem, Szerbia egy legális ország, és itt tiszteletben kell tartani a bírósági döntéseket. Ellentétben például Pristinával, ahol nincs bíróság, nincsenek bírák és nincs ügyészség. Valójában minden döntést Kurti hoz meg.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök azt követően döntött az őrizetben lévő koszovói rendőrökről szabadon engedéséről, hogy múlt kedden, a Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács palicsi alakuló ülésén a magyar miniszterelnök megkérte rá. A három rendőr szabadon engedésének ellenére továbbra is feszült a helyzet Koszovó és Szerbia között, ugyanis további hét koszovói szerb személy ügye vár megoldásra, valamint a szerb árut továbbra sem engedik be Koszovóba. 

Orbán Viktor
Koszovó
rendőr
Szerb-Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács
Palics

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.