Ugrás a tartalomra

Orosz-kínai csúcstalálkozó Moszkvában

2023.03.21
15:52
2023.03.21
16:50
Forrás
Pannon RTV
Nemzetközi és kétoldalú kérdésekről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában. A kínai elnök háromnapos látogatáson tartózkodik az orosz fővárosban, ahol gazdasági kérdésekről is tárgyalt orosz hivatali kollégájával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn fogadta a hivatalában Hszi Csin-ping kínai elnököt. A hétfői nem hivatalos tárgyalásokon elhangzott, hogy Oroszország nyitott a tárgyalásokra, és tisztelettel viszonyul Kína ukrajnai rendezési tervéhez. Hszi Csin-ping pedig kínai látogatásra invitálta orosz hivatali kollégáját, aki kedden el is fogadta a meghívást.

A keddi tárgyalások után Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország kész segíteni a kínai vállalkozásoknak azon nyugati cégek helyettesítésében, amelyek az ukrajnai háború miatt elhagyták Oroszországot. Hozzátette: az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét, akár szerződés alapján, akár azon kívül.

Hszi Csin-ping kínai elnök pedig rámutatott, hogy szeretne együttműködni orosz kollégájával, hogy terveket készítsenek a kétoldalú kapcsolatokról és a gyakorlati együttműködésről, hogy elősegítsék mindkét ország fejlődését. A két politikus a Szibéria Ereje-2 gázvezeték paramétereiről is tárgyalt. A tervezett vezeték évente 50 milliárd köbméter földgázt szállítana Oroszországból Mongólián keresztül Kínába. Az orosz Gazprom már szállít gázt Kínának a Szibéria Ereje vezetéken keresztül a 2019 végén kötött 30 éves, 400 milliárd dolláros megállapodás keretében, de Oroszország Kínába irányuló gázexportja még mindig csak töredéke a 2018–2019-ben Európába szállított 177 milliárd köbméteres rekordnak. Az ukrajnai háború 2022 februári kezdete óta az Európába irányuló mennyiség csökkent, és 2022-ben csak 62 milliárd köbméter volt.

Kína tehát nemcsak azért jó diplomáciai partnere Oroszországnak, mert mindkettőjük célja az, hogy szembeszálljon a globális ügyeket irányítani akaró Egyesült Államokkal. Kína az orosz olaj és gáz legnagyobb felvásárlója, és ezzel dollármilliárdokkal segíti Oroszországot. Ez jól jön az orosz elnöknek, de kellemetlen helyzetbe is hozza, hiszen egyértelmű, hogy Moszkva így ki van szolgáltatva Pekingnek. A kapcsolat mindkét fél számára előnyökkel jár viszont, hiszen Oroszországot a nyugati szankciók sújtják, Washington pedig a közelmúltban korlátozta biztonsági okokból Kínának az amerikai technológiához való hozzáférést. Emiatt a kínai elnök még azzal is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy korlátozni akarja Kína gazdasági fejlődését.

A két ország tehát jó partnere egymásnak, de nem mindenben értenek egyet. Ilyen téma az ukrajnai háború, Peking kategorikusan elutasította például, hogy katonai segítséget nyújtson Oroszországnak.

Hszi Csin-ping
Kína
csúcstalálkozó

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.