Ugrás a tartalomra

Összetűzések kísérik a katalán népszavazást

2017.10.01
15:48
2024.03.19
08:36
A rohamrendőrség több szavazókör bejáratát is lezárta. Egyes hírek szerint a hatóságok gumilövedéket is bevetettek a szavazók ellen. Az incidensekben több mint háromszázan megsérültek.

Egyes szavazóhelyek előtt már hajnalban több százan vártak arra, hogy leadják voksukat a katalán függetlenségi népszavazáson. Meleg ételt és italt is biztosítottak az egybegyűlteknek. A reggel 9 órai urnanyitásra a rohamrendőrök is megérkeztek, akik farkasszemet néztek a több száz fős, szavazni kívánó tömeggel. Ezt követően pedig megpróbálták kiszorítani őket a szavazóhelyekről és annak környékéről. Az események sérülteket is követeltek.

A spanyol alkotmánybíróság egyébként korábban felfüggesztette az önrendelkezési népszavazást Katalóniában. Felelősnek tartjuk Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a Katalóniában történtek miatt - jelentette ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő, aki szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének.Turull arra kérte a sérülteket, hogy tegyenek feljelentést.

Az incidensekre felkészülve a katalán kormány már hajnalban bejelentette, hogy minden szavazásra jogosult katalán bármelyik szavazóhelyiségben leadhatja voksát, függetlenül a lakhelyétől. Mint mondták, olyan számítógépes rendszert dolgoztak ki, hogy bármelyik szavazókörben ellenőrizni lehessen a teljes névjegyzéket.

Akarja-e, hogy Katalónia független állammá és köztársasággá váljon? Erre az egyszerű kérdésre kellett válaszolni a mai népszavazáson. A korábbi felmérések szerint egyébként a katalánok csupán 41 százaléka támogatta a függetlenséget.

Az 1936 és 39 közötti polgárháborúban a katalánok a számukra autonómiát ígérő köztársasági kormány mögé álltak. Francisco Franco győzelme után szétzúzta a katalán kultúra tartóoszlopait. A spanyol vezető betiltotta a katalán nyelvet, irodalmat, még a táncokat is. Ezek az események már az 1970-es évekig folyamatosan erősítették a katalánok függetlenségi törekvéseit.

Amennyiben a katalán függetlenségi népszavazás sikerrel jár, az a szakemberek szerint egy folyamatot indíthat el, amely Európa térképének megváltozásához vezethet.

Spanyolország
Katalónia
népszavazás
összetűzés
sérült

Most

13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.
10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.