Ugrás a tartalomra

Partner 2021. - Hadászati kiállítás Belgrádban

2021.10.12
11:41
2021.10.12
16:32
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Megkezdődött a tizedik, jubiláris Partner 2021. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi kiállítás Belgrádban.

A hadivásárt Aleksandar Vučić szerb államfő nyitotta meg. A szerb fővárosban idén is hazai hadiipar legmodernebb fegyvereit mutatják be.

Az újdonságok közül bemutatnak egy 20 milliméteres kaliberű nagy hatótávolságú mesterlövész puskát és részletesen megismerkedhetnek az úgynevezett öngyilkos drónnal. A megnyitó kiemelt eseménye pedig az új "Lazanski" multifunkcionális harci jármű bemutatása volt, melyet a nemrég elhunyt Miroslav Lazanski újságíróról és katonai elemzőről neveztek el.

Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, hogy Szerbia tovább erősíti hadseregét és tovább fejleszti a védelmi ipart: „Amikor a békéről és a stabilitásról beszélünk az érdekek világában, akkor nincs kegyelem a gyengéknek. Az érdekek világában tisztelet övezi az erőseket, és ezért fontos, hogy fejlesszük védelmi iparunkat, hogy fenntartsuk a békét és a stabilitást, hogy ne legyünk megalázva és ne kerüljünk veszélybe.”

Aleksandar Vučić a hadivásár megnyitóján kiemelte, hogy Szerbia jó úton halad, hiszen az idén mutatták be a legtöbb újdonságot: „Az előző években sikerült a hadsereget és a hadiipart olyan szintre emelni, hogy elnyerje az emberek megbecsülését, nemcsak történelmi érdemei miatt. Itt bemutatjuk a védelmi minisztérium és a védelmi iparunk kutatásait, kísérleteit és fejlesztéseit.”

Vučić elmondta, hogy nehéz szembeszállni a nagyhatalmakkal a katonai felszerelések és fegyverek promotálását illetően, de fontos, hogy Szerbia építse az útját, és kiválassza azokat a területeket, ahol a legjobbakkal is versenyezhet.

Egyébként a hadivásárt nagyközönség számára csütörtökön teszik látogathatóvá. A szervezők idén több látogatóra számítanak, mint a legutóbbi, 2019-ben megrendezett eseményen, amikor is 128 kiállítója és mintegy 11 ezer látogatója volt a hadivásárnak.

haderő
Aleksandar Vučić

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.