Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Dinamikus, feszültséggel teli volt az elmúlt négy év

2019.05.04
13:56
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
A VMSZ tisztújító közgyűlésére közel 140 települési alapszervezet küldöttei érkeztek Doroszlóra. A közgyűlés elején Pásztor István elnöki beszámolója hangzott el az elmúlt időszak munkájáról.

A közgyűlés vendége többek között Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Babity János szabadkai magyar főkonzul. A közgyűlés elején Pásztor István elnöki beszámolója hangzott el az elmúlt időszak munkájáról.

Az elmúlt négy év dinamikus és sok feszültséggel teli év volt - értékelt elnöki beszámolójában Pásztor István. A VMSZ elnöke Doroszlón kiemelte: sikeres négy év van a hátuk mögött, amelyek során a vajdasági magyar közösség hozzájárult a nemzet fölemelkedéséhez.

A megfogalmazott célok túlnyomó többségét sikeresen véghez vitték - mondta Pásztor: „Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának kérdése, státusának az ügye és az ingatlanfejlesztés, amihez hozzáfogtunk, és ami az elkövetkező hónapokban be is fog fejeződni. Több mint 40 év után megjelent egy új, a mai szerb nyelvet tükröző szerb-magyar szótár. Fölépítettük közösen a Magyar Médiaházat a Vajdaságban, lehetőséget teremtve a Pannon RTV-nek, a Magyar Szó szabadkai szerkesztőségének és a Hét Napnak olyan munkakörülmények biztosítására, amelyek megfelelőek a mai kihívásoknak és igényeknek.”

Pásztor István a választásokról is beszélt elnöki beszámolójában. Szerinte az eredmények minden egyes voksolás alkalmával megerősítették a VMSZ legitimitását. Hangsúlyozta, a 2016-os választásokat követően olyan koalíciós megállapodások születtek minden vertikumban, országos, tartományi és önkormányzati szinten is, amelyek kétségkívül a vajdasági magyar közösség hasznára váltak. Az idő bennünket igazolt, hiszen az elmúlt négy év egyik legnagyobb hozadéka, hogy a magyar-szerb viszonyok itthoni viszonylatban és a két ország között is történelmi csúcsot értek el - mondta a VMSZ elnöke, és hozzátette: „Hogy így alakultak ezek a viszonyok, abban nekünk is szerepünk volt. Érdekünk, hogy ez így legyen, és haszonélvezői vagyunk ennek a kapcsolatépítésnek. Ma ki kell mondanunk: Szerbiában a vajdasági magyar közösséget nem biztonsági kockázatnak élik meg. Ez egy nagy dolog, különösen, ha összehasonlítjuk nemzettársaink pozícióját akár Ukrajnában, akár Szlovákiában, akár Romániában.”

Pásztor köszönetet mondott a Szerb Haladó Pártnak, valamint a Fidesz-KDNP pártszövetségnek a támogatásért. A VMSZ elnöke szerint a kettős állampolgárság elnyerésével most szabadon mozoghatunk, így nem szabad megvetni azokat, akik élnek a joggal és máshol keresnek megélhetést. De itthon is lehet boldogulni, a Prosperitati Alapítvány közreműködésével, a magyar kormány támogatásának köszönhetően - emelte ki Pásztor. A sikeresen pályázók többek között 1167 traktor vásárolhattak, melyek ha egymás mögött haladnának, 8 kilométeres sort alkotnának - mondta a VMSZ elnöke, és további számadatokkal is szolgált: „57 turisztikai fejlesztés valósult meg. 7935 kisértékű mezőgazdasági fejlesztés. 344 kezdő vállalkozást indítottunk el. És 220 hektár föld megvásárlását támogattuk. A vissza nem térítendő támogatások összege 14 egész 612 milliárd dinár. Ezzel a pénzzel 28,405 milliárd dináros fejlesztést generáltunk. Emberemlékezet óta ebben a közösségbe ekkora támogatás és ekkora fejlesztési ciklus nem indult el és nem bonyolódott.”

Az elmúlt négy évben mintegy 15 százalékkal nőtt a VMSZ taglétszáma, emelte ki a párt elnöke.

Pásztor István elnöki beszámolóját követően a sajtó kizárásával folytatódott a Vajdasági Magyar Szövetség doroszlói tisztújító közgyűlése.

Pásztor István
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
tisztújító
Doroszló

Most

16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.