Ugrás a tartalomra

Pásztor István válaszolt Kajári Ferenc kérdéseire

2018.12.12
19:30
2018.12.12
20:07
Forrás
Pannon RTV
Kérdezett, felelek címmel jelentetett meg írást Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség honlapján. A VMSZ elnöke a Szabad Magyar Szón 2018. december 9-én megjelentetett írásra reagált.

A szöveget Kajári Ferenc vendégszerző írta, Kérdezzük meg Pásztor Istvánt címmel. Ebben több témában is kérdést tett fel a VMSZ elnökének Kajári, a Magyar Mozgalom egyik alapító tagja.

A Szabad Magyar Szón megjelent írásában Kajári Ferenc úgy fogalmaz, a szerb államelnök elmondta, hogy az alacsony népszaporulat és elvándorlás egyensúlyba hozása érdekében Szerbia 2020-tól kezdődően migránsokat fog betelepíteni.

Kajári azt kérdezte írásában Pásztor Istvántól, nem gondolja-e, hogy a kérdés kapcsán állásfoglalásukat ismertetniük kellene a választópolgáraikkal?

A VMSZ elnöke írásában azt válaszolta, 2015-ben, a migránsinvázió kezdetén elsőként és egyetlen vajdasági magyar politikusként vállalta, hogy a Kažiprst című műsorban elmondja a véleményét.

Kiemeli, a Magyar Kormány mellett a VMSZ beleállt a kvótareferendumba és elkötelezett, nyílt, többhetes kampányt folytatott. A legnagyobb vajdasági magyar párt első embere hangsúlyozta szövegében: álláspontja ugyanaz mint 2015-ben. Pásztor úgy fogalmaz: kiálltam a vajdasági magyarok mellett, keresse elő a sajtóban a fényképeket, Magyarkanizsán, Királyhalmán, Horgoson többször jártam a szerbiai illetékesekkel, hogy megoldjuk a helyzetet, és erre bármikor készen állok.

Kajári a vízlecsapolási illetékekkel kapcsolatban is kérdést tett fel Pásztornak. A VMSZ elnöke a Pannon Televízió Közügyek című hírháttérműsorának interjújára hivatkozva azt írja, hogy az ügyben sikeres szakmai megoldás született. Pásztor hozzátette, bízik benne, hogy a Magyar Mozgalom jogi szakértői gratulálnak Tóth Szalai Erika helyettes ombudsman munkájához, és megjegyezte, hogy az MM szakértői közleményekben és levélírásban erősek, a VMSZ pedig az ügyek megoldásában.

Kajári a szerb-magyar határátkelőkön kialakuló várakozási időkre is kitért. Emlékeztetett, hogy az MM a múlt év folyamán szóvá tette, és kérte az anyaországi parlamenti pártokat, valamint a Magyar Belügyminisztériumot, tegyenek valamit a helyzet megoldásáért.

A VMSZ elnöke Kajári kérdésére azt válaszolta, ő az MM-mel szemben nem gondolja azt, hogy politikusként ráhatása lehet a vám- és határőrizeti szervek munkájára. Pásztor kiemelte, a maga részéről az elmúlt években folyamatosan azon dolgozott, és a jövőben is azon fog dolgozni, hogy sokkal több határátkelő legyen Magyarország és Szerbia között. A VMSZ elnöke felsorolta az elmúlt időszakban megnyílt határátkelőket.

Többek között a Királyhalom–Ásotthalom, a Horgos–Röszke 2 és a Rasztina–Bácsszentgyörgy határátjárót sorolta fel. Kiemelte, a Bajmok–Bácsalmás határátjáró helyén épülő új határátkelő építése befejezés előtt áll.

Pásztor István
Szabad Magyar Szó

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.