Ugrás a tartalomra

Pontosan 14 éve kezdődött a márciusi pogrom Koszovóban

2018.03.17
13:13
2018.03.17
17:18
Forrás
Pannon RTV
A két napig tartó zavargások során az albánok számos erőszakos cselekményt követtek el az ott élő szerbek ellen. Legkevesebb 19 személyt megöltek, és mintegy ezren megsebesültek.

A 14 évvel ezelőtt elkezdődött márciusi pogromra emlékeztek ma Kosovska Mitrovicán, Gračanicaban és Belgrádban is. 2004-ben Koszovóban két napig tartottak a zavargások, amelyek során az albánok számos erőszakos cselekményt követtek el az ott élő szerbek ellen. Legkevesebb 19 személyt megöltek, és mintegy ezren megsebesültek. Körülbelül négyezer szerbet elüldöztek, 800 szerb házat tönkretettek, felgyújtottak 35 vallási objektumot. A pogrom ürügyeként azt a szerencsétlenséget nevezték meg, amelyben három albán kisfiú meghalt, annak ellenére, hogy az ENSZ Ideiglenes Adminisztrációs Missziója Koszovóban tagadta azt, hogy a szerbeknek bármi közük lett volna a kisfiúk halálához. A történtekért senkit sem büntettek meg - mondta ma Aleksandar Vulin. A szerb védelmi miniszter hozzátette, attól tart, hogy senki nem is fog felelni ezért.

Aleksandar Vulin, védelmi miniszter, Szerbia: „Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, mert amit mondtam, azt jelenti, hogy a nemzetközi jog meghalt. Amit mondtam, azt jelenti, hogy az igazság elérhetetlen a szerbek számára, mert amit most mondtam, azt jelenti, hogy a nemzetközi közösségnek össze kellene szednie az erejét ahhoz, hogy bevallja a nagy kudarcát, a nagy szégyenét. A nemzetközi közösség 1999-ben Koszovó területére világos céllal jött: hogy biztosítsa a békét és az igazságosságot mindenki számára, aki Koszovó területén él. Ahogy láthatjuk, a szerbeknek nem jut sem igazság, sem béke. Csak a márciusi pogrom során négyezer szerbet üldöztek el otthonukból, és ők sohasem tértek vissza.

Koszovó
Aleksandar Vulin
pogrom

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.