Ugrás a tartalomra

Potápi: Vajdaság a legjobban felkészült külhoni régió

2018.10.17
14:49
2024.03.19
08:42
Forrás
MTI, Pannon RTV
A magyar kormány külhoni programjainak megvalósítása szempontjából Vajdaság a legjobban felkészült és a legprecízebben dolgozó régió - mondta Zentán Potápi Árpád János.

Megkapaszkodás, gyarapodás, bátorítás címmel szervezett konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács a zentai városháza dísztermében.  A rendezvényen a 2015-2018. évi vajdasági szakképzési fejlesztési tervek megvalósításáról volt szó.

Perpauer Attila a zentai önkormányzat nevében elmondta, a község mint a Tisza-mente egyik oktatási központja, kiemelten fontos a magyar nyelven történő oktatás szempontjából.

Perpauer Attila, oktatással és művelődéssel megbízott tag, Zenta KT: „Négy középiskolával rendelkezünk, több mint ezer tanulóval. Ez azt jelenti számunkra, hogy az elmúlt évben is tizenhárom tagozatot indítottunk, amiből tíz magyar tagozat volt. Ez rendkívül fontos számunkra, hogy itt meg tudjuk teremteni azokat a lehetőségeket, azokat a fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően a gyerekeket megfelelően tudjuk oktatni.”

Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a szakközépiskolákra vonatkozó, 2015-től 2018-ig megvalósult fejlesztéseket összegezte.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Huszonhat szakközépiskolában folyik magyar nyelven az oktatás. Mindegyikben olyan fejlesztéseket tudtunk megvalósítani, informatikai szaktantermeket, tangazdaságokat, speciális szaktantermeket, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Úgy gondolom, hogy olyan minőséges oktatást sikerült létrehoznunk Vajdaságban, amely az európai kompatibilitást is magában rejti.”

Az elkövetkező időszakban 60 millió forintos kisegítő támogatásban is részesülnek majd a vajdasági szakközépiskolák a magyar kormánynak köszönhetően - erről Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A pékségtől a húsüzemig a fejlesztések szinte mindenre kiterjedtek. Azért van erre szükség, hogy a fiatal gyerekek olyan szakmát tanuljanak, amellyel a későbbiekben boldogulni fognak. Reméljük, hogy idehaza boldogulnak.”

A konferencia keretein belül egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyen a szakközépiskolák igazgatói számoltak be az intézményekben történt fejlesztésekről.
 

Vajdaság
Zenta
Perpauer Attila
Hajnal Jenő

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.