Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Manu Fernandez

Scholz reméli, hogy visszaáll az orosz gázellátás, aminek köszönhetően támogathatják Ukrajnát

2022.07.13
20:37
Forrás
MTI
A Gazprom nem garantálja az Északi Áramlat gázvezeték működtetését

A Gazprom nem tudja garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését. Az orosz állami energetikai óriáscég szerint a vezeték egyik „kritikus fontosságú létesítményének” kérdéses a biztonságos használata, mert kétséges, hogy Kanada visszajuttatja a karbantartás alatt álló turbinaberendezését. Az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezése jelenleg a Siemens-csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében. A Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat gázvezetéken keresztül hétfőn leállították a szállítást a rendes évi karbantartási munkák miatt.

Olaf Scholz német kancellár pedig arról adott ki közleményt, hogy üdvözli Kanada döntését, hogy visszajuttatják a turbinát Németországba. A lépés „biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására” – fogalmazott Scholz.

A sajtó megkeresésére a német gazdasági minisztérium nem kommentálta a Gazprom közleményét. A tárca szóvivője annyit közölt, hogy a karbantartást végző Siemens éppen felkészül arra, hogyan tudják majd a turbinaberendezést a lehető leggyorsabban visszaszállítani és az állomáson üzembe helyezni.

Gazprom
Olaf Scholz
gázellátás

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.