Ugrás a tartalomra

Stano: Szankciókat vezethet be az EU Koszovóval szemben

2023.08.17
19:50
Forrás
Szerbiai RTV
Az Európai Unió egyértelműen fogalmazott azzal kapcsolatban, ha Koszovó északi részén nem vonják vissza az érvényben lévő intézkedéseket - nyilatkozta Peter Stano.

Az uniós szóvivő hozzátette, ellenkező esetben az EU is készen áll drasztikus intézkedések bevezetésére Prištinával szemben. Az illetékesek már korábban arról döntöttek, hogy Koszovó nem kap meghívást semmilyen magas szintű rendezvényre, felfüggesztették a kétoldalú látogatásokat és az EU-s pályázatokat is beszüntették. Az unió egyebek mellett azt követeli Koszovótól, hogy csökkentsék az észak-koszovói feszültséget, haladéktalanul függesszenek fel minden rendőri intézkedést a többségében szerbek lakta területeken az önkormányzati épületekben és azok környékén, valamint mihamarabb ki kell írni az érintett négy önkormányzatban a választásokat is. Stano hangsúlyozta, az EU által korábban bevezetett büntetőintézkedések eltörlése azon múlik, hogy mikor fog normalizálódni a Belgrád és Priština közötti párbeszéd. A dialógus előrehaladása nélkül ugyanis az Európai Unió felé vezető út is rögösebb - magyarázta az illetékes.

Európai Unió
Peter Stano
koszovó
koszovói helyzet

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.