Ugrás a tartalomra

Sulyok Tamást megválasztották Magyarország új köztársasági elnökévé

2024.02.26
19:34
2024.02.26
20:22
Forrás
Pannon RTV
134-en szavaztak igennel, 5-en nemmel. Senki nem tartózkodott. A megválasztott elnök letette az esküt.

Sulyok Tamást megválasztotta köztársasági elnökké a magyar Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a egyedüli jelölt volt a tisztségre, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. Tisztségét március ötödikétől tölti be.

A szavazólapot 147 képviselő vette fel. A 139 érvényes voks közül Sulyok Tamás 134-et kapott, öten nemmel szavaztak, hét érvénytelen szavazat volt. A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Sulyok Tamás letette államfői esküjét.

Sulyok Tamás március 5-én lép hivatalába, ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után. A megválasztott köztársasági elnök 1956. március 24-én született Kiskunfélegyházán, 67 éves. 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát. 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. Megválasztását követően beszédében hangsúlyozta, köztársasági elnökként bizalmat szeretne építeni.

Sulyok Tamás, megválasztott köztársasági elnök, Magyarország: „Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni. Ügyvédként és alkotmánybíróként egyaránt a bizalom volt mindennapjaim alapja. Államunk, nemzetünk létének is alapfeltétele a kölcsönös bizalom. Az egyének és a társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítélettől mentes bizalom a nemzet egységének alapja.”

Sulyok Tamás köztársasági elnöki beszédében kiemelte, aki magyar az európai is, de, hogy milyen lesz Európa a jövőben az nemcsak rajtunk, hanem a többi 26 tagállamon múlik. Hozzátette, olyan Európát szeretne, ahol az értékek többet jelentenek az érdekeknél. „Magyarságom emberi létem alapvető mozgásformája. Anyanyelvem, kultúrám, családom, munkám. Azaz mindenem ide kötődik. A magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető. Történeti alkotmányunk a nemzet egységét megtestesítő szent koronánk csak az európai kontextusban nyerik el értelmüket.”

A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Amíg Kövér László látja el az államfői feladat- és hatásköröket, a parlament döntése alapján a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

Magyarország
Sulyok Tamás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.