Ugrás a tartalomra

A szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalt Aleksandar Vučić és Hszi Csin-ping

2022.02.05
13:07
2022.02.05
16:36
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt Pekingben.

A Kínával kötött szabadkereskedelmi megállapodással Szerbia messze a legjobb befektetési hellyé válik - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt Pekingben. A találkozón stratégiai témákról is egyeztettek.

A szabadkereskedelmi egyezmény kérdése nagyon fontos Szerbia számára – mondta Vučić, hozzátéve, hogy minden ezzel kapcsolatos dolognak az év végéig el kell készülnie. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy reményei szerint már az idei évtől közvetlen repülőjáratok lesznek Belgrádból Kínába.

A szerb államfő kiemelte: a kínai elnök megerősítette, alig várja, hogy Szerbiába látogasson, de a koronavírus miatt az utóbbi időben nagyon ritkán jár Kínán kívül. Stratégiai kérdésekről, kölcsönös támogatásról, a területi integritás megőrzéséről beszéltek a nemzetközi intézményekben és szervezetekben, ez nagyon fontos Szerbia számára Koszovó miatt – mondta Vučić.

"Amikor a szabadkereskedelmi egyezményről beszélünk, ez nemcsak a mezőgazdasági termelőinket érinti, a borászokat, a szőlősgazdákat, hanem a pálinkakészítőket, és másokat is, akik nagy mennyiségű árut értékesíthetnek az igényes, de hatalmas kínai piacon. De mindez a nyugati és a világ más részeiből érkező új befektetőkről is szól, mert ha tudják, hogy szabadkereskedelmi egyezményünk van Kínával, akkor Szerbia meggyőzően a legjobb befektetési hellyé válik Európa ezen térségében."

Ezzel pedig tovább nő Szerbia gazdasági ereje - tette hozzá. Aleksandar Vučić elmondta, nagyon nagyra értékeli, hogy új kínai befektetők érkeznek Szerbiába. Szó esett a haditechnikai együttműködésről, de olyan infrastrukturális projektekről is, amelyeken Szerbia Kínával együtt dolgozik.

"A közműfejlesztési munkálatokat mi fizetjük, de számunkra fontos, hogy ezek biztosan elkészüljenek, hogy a kivitelező komoly és megbízható legyen, tartsa a határidőket, és persze fontos, hogy meg legyenek a feltételek az erre kapott rendkívül kedvező hitelek visszafizetésére."

A pekingi és sanghaji repülőjáratok indításáról szólva Vučić kijelentette, ezeknek a légi vonalaknak a megvalósítása egyre közelebb van, a kínai elnök pedig azt mondta, teljes mértékben értékeli az ötletet. A szerb államfő reményei szerint a légi közlekedés még az idén megindul Szerbia és Kína között.

Aleksandar Vučić
Hszi Csin-ping
szabadkereskedelem
Kína

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.