Ugrás a tartalomra

Száz napos a szerb kormány

2017.10.14
13:51
2017.10.14
18:36
Forrás
Szerbiai RTV
A kabinet megoldja a problémákat és képes biztosítani a jobb életet az ország lakosainak - nyilatkozta Ana Brnabić sajtótájékoztatóján Kruševacon.

Száznapos a szerb kormány. Ez idő alatt a kormánynak törvényjavaslatok tucatjait sikerült meghoznia, több ezer munkahelyet nyitottak meg és a tervek szerint a mezőgazdaság digitalizálásában az élen jár majd az ország. A kabinet képes biztosítani a jobb életet az ország lakosainak - nyilatkozta Ana Brnabić sajtótájékoztatóján Kruševacon.

Az elmúlt száz napot összegezte a szerb miniszterelnök. Ana Brnabić elmondta, az elmúlt több mint három hónapban csökkent az államadósság, a minimálbért 143 dinárra növelték, ami 350 ezer dolgozót érint. Sikerült megfékezni, hogy Koszovó csatlakozzon az UNESCO-hoz és az Interpolhoz. A jelenlegi kormánynak köszönhetően nem kell a munkaadóknak hitelesíteniük a dolgozóik egészségügyi könyvét, ami évente 500 ezer órányi várakozás és 1,5 millió euró megtakarítását jelenti. Száz nap alatt hét befektetővel kötöttek szerződést 78 millió euró értékben, és ezáltal 2.778 új munkahelyet hoztak létre, emellett nőtt az ország kivitele is. Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Az elmúlt 100 napban megmutattuk, hogy Szerbia képes folytatni azt az utat, amit az előző kormány megalapozott. Képes modernizálódni és folytatni a haladást.”

A kormány prioritásai között szerepel az infrastruktúra is. Közte a 10-es és a 11-es közlekedési folyosó befejezése. Zorana Mihajlović, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Szerbia: „Nincsenek cégek és nincs befektetés, amennyiben az infrastruktúra nem a lehető legjobb, és nem ér el odáig, ahol szükség van rá.”

Az iskolákban kötelező tantárgy lett az informatika és számítástechnika, valamint bevezették az elektronikus naplót, de további újításokra is készül az oktatási minisztérium. Mladen Šarčević, oktatási miniszter, Szerbia: „Valószínűleg mi vagyunk az egyetlen olyan minisztérium, amelynek sikerült teljes mértékben kihasználnia a törvényadta keretet a reformok végrehajtásához. Ezen kívül, amit még nem tudnak, amit nem tűztünk ki a mostani célok közé, az az, hogy befejeztük a nemzeti kerettantervet és megreformáltuk a programot az oktatás minden szintjén. Hamarosan a nyilvánosság előtt is bemutatjuk, hogy hogyan néz ki az általános iskolák megreformált első osztálya.”

A kormány jelenlegi összetételében 20 ülést tartott, több törvényjavaslatot vizsgált meg és terjesztett a parlament elé. Mindent megtett, hogy jó viszonyt alakítson ki Horvátországgal és Macedóniával - mondta Ana Brnabić Kruševacon, ahol részt vett az Október 14. cég hivatalos átadásán is. Brnabić kiemelte: a kormány továbbra is keményen fog dolgozni, és a munkát Aleksandar Vučić államfővel közösen hajtják majd végre.

Száz napos a szerb kormány

Szerbia
kormány
Ana Brnabić

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.