Ugrás a tartalomra

A szerb EU-csatlakozási tárgyalások két újabb fejezetét nyitották meg

2017.12.12
07:08
2024.03.19
08:37
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
A társasági jogról szóló 6-os és a külkapcsolatokra vonatkozó 30-as fejezetről van szó. Ezzel 12-re nőtt a megnyílt fejezetek száma.

A 2014. januárjában kezdődött szerb csatlakozási tárgyalások során eddig 12 fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni. Diplomáciai források szerint eredetileg három új fejezet megnyitásáról volt szó, egyes uniós tagállamok azonban jelezni kívánták a szerb félnek, hogy nem tartják megfelelőnek az előrehaladást bizonyos területeken.

Jadranka Joksimović, integrációért felelős miniszter: „Habár legalább három fejezet megnyitását vártuk, nem lehetünk teljes mértékben elégedettek. Mégis fontos, hogy a dinamika folyamatos és létezik, ez pedig Szerbiában egy stabil reformfolyamatot jelez. Ezt természetesen fel kell gyorsítani, mindenek előtt a lakosságnak tett ígéretünk miatt.”

A most megnyitott hatos fejezet a gazdasági társaságok jogait taglalja. Elfogadásával a szerbiai cégek azonos feltételek mellett üzletelhetnek az EU-n belül, és lényegesen egyszerűsödnek az eljárások. A harmincas fejezet a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat szabályozza. Új piacok nyílnak meg a szerbiai cégek számára, amelyeken az EU-s tagállamokkal közösen tud fellépni. Tanja Miščević, Szerbia uniós tárgyalócsoportjának vezetője: „Most, amikor megnyitottuk a fejezeteket, többet dolgozunk majd a közeledésen és a csatlakozási felkészülésen. Ez az egész világgal való kereskedelmet jelenti.

A 33. költségvetési és pénzügyi rendelkezésekről szóló fejezetet is meg szerették volna nyitni, öt tagállam azonban ezt nem támogatta. Diplomáciai források szerint köztük volt Németország és Franciaország is.

Johhanes Hahn, az EU bővítési biztosa: „Szerbiának eleget kell tennie annak a feltételnek, hogy független igazságszolgáltatással rendelkezik. A szólásszabadság védelme és a kisebbségek jogainak terén, valamint a szervezett bűnözés és a pénzmosás elleni harcban.”

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak összesen 35 témafejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel.

Szerbia
EU
csatlakozás
tárgyalás fejezet
Brüsszel
Jadranka Joksimovic

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.