Ugrás a tartalomra

A szerb politikusok elhagyják a koszovói intézményeket

2022.11.05
13:33
2022.11.06
09:19
Forrás
Szerbiai RTV
Ezt jelentették be a Zvečanban megtartott ülés után a Szerb Lista képviselői.

Igor Simić, a Szerb Lista alelnöke arról tájékoztatta a sajtót, hogy minden koszovói intézményből kivonulnak a szerbek, illetve rendőrök egy csoportja szimbolikusan levette az egyenruháját is.

Simić elmondta, amíg Pristina nem vonja vissza a rendszámtáblákról szóló rendeletet, illetve nem alakítja meg a szerb községek közösségét, a szerbeknek nincs helyük az intézményekben.

Hangsúlyozta, Koszovó továbbra sem tartja tiszteletben a brüsszeli megállapodást, ezért kivonulnak a pristinai közigazgatásból, a parlamentből, a négy északi község önkormányzatából, az igazságszolgáltatásból, valamint a rendőrségtől. Emellett a Koszovó északi részén szolgálatot teljesítő, szerb adminisztrációs munkaerőt is kivonják.

 Goran Rakić, a Szerb Lista elnöke nem sokkal később lemondott miniszteri posztjáról a pristinai kormányban.

„Pristina folyamatosan megsérti a nemzetközi jogot, illetve a brüsszeli megállapodást. Mi, koszovói szerbek pedig arra kérjük Pristinát, hogy újra tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és a brüsszeli megállapodást, valamint minden egyéb határozatot, amely a Belgrád és Pristina közötti dialógus részét képezi. Annak a dialógusnak a részét, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének megbízása alapján, az Európai Unió felügyeletével hajtanak végre. Másodszor pedig, a Koszovóban élő szerbek folyamatos terrornak, valamint az erőszak változatos formáinak vannak kitéve a pristinai intézmények által.”

Rakić továbbá arról is beszélt, hogy az előttünk álló hetekben igyekeznek fenntartani a békét, azonban Pristina lépései kiszámíthatatlanok.

Koszovó
Szerb Lista

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.