Ugrás a tartalomra

A szerb terv végrehajtásában Vučić számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankra is

2024.01.18
17:23
2024.01.18
17:51
Forrás
Pannon RTV
A Davosi Világgazdasági Fórumon Az új eurázsiai hajnal nevű panelbeszélgetésen vett részt a szerb elnök.

Szerbia megduplázta 2012 óta a bruttó hazai össztermék mértékét, 32 milliárd euróról 69 milliárd euróra - erről beszélt a szerb köztársasági elnök a Davosi Világgazdasági Fórumon. Aleksandar Vučić Az új eurázsiai hajnal nevű panelbeszélgetésen kifejtette, a gazdasági potenciál egyre inkább megjelenik Ázsiában, ehhez pedig alkalmazkodni kell, fel kell ismerni ennek jelentőségét - hangsúlyozta.

A Vörös-tengeri útvonalak fenyegetettsége bebizonyította azt, hogy minél több más útvonalon kapcsolódik Ázsia és Európa, az annál több lehetőséget nyit a két kontinens országai között. Vučić arról is beszélt, hogy szombaton bemutatja Szerbia 2027-ig terjedő időszakra vonatkozó terveit, amelyhez a Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hozzájárulására is számít. A szerb elnök ugyanakkor a szerb gazdaság függőségéről is beszélt azzal összefüggésben, hogy Németország milyen kihívásokkal néz szembe.

„Kérem, segítsenek saját magukon. Őszintén bevallhatjuk, nekünk szükségünk van egy erős Németországra, azért mert ha a német gazdaság köhög egyet, mi tüdőgyulladást kapunk. Ha a teljesítőképességük csökken 0,3 százalékkal, nekünk komoly problémáink lehetnek. Ahhoz, hogy ne legyen komolyabb visszaesésünk, nekünk 4,5 százalékos növekedéssel kellene rendelkeznünk, nem pedig 3,5 százalékossal, vagy hasonló. Ezek a problémák, amik fontosak.”

A szerb elnök a panelbeszélgetést követően találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A találkozóról azt írta közösségi oldalán, fontos, és jó beszélgetést folytatott a bizottsági elnökkel, Szerbia számára fontos geopolitikai kérdésekről. Arról is szót ejtettek, hogy miként szeretnék felhasználni az Európai Unió nyugat-balkáni fejlesztési tervéből adódó forrásokat. De szó esett a szerb uniós csatlakozásról is.

Magyarországot Novák Katalin magyar köztársasági elnök képviselte Davosban. A fórum egyik panelbeszélgetésén azt hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a harmadik világháborút. Novák Katalin a beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, kiemelte: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni.

„Ami számunkra nagy érték, mivel én is három gyermek édesanyja vagyok, hogy országunkban még mindig béke van, és meg kell őrizni országunk biztonságát. Országaink biztonságát meg kell őriznünk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a háború eszkalálódását.”

A magyar államfő hangsúlyozta: mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták.

A Davosi Világgazdasági Fórum pénteken ér véget. A többnapos rendezvényen a politikum, a gazdaság és a vállalati szektor képviselői négyszemközti egyeztetéseken és panelbeszélgetéseken vitatták meg a világ aktuális politikai és gazdasági kérdéseit.

davosi Világgazdasági Fórum
Novák Katalin

Most

16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.