Ugrás a tartalomra

„A szerbek valódi párbeszédet akarnak, és nem kényszermegoldásokat”

2023.04.24
15:27
2023.04.24
16:25
Forrás
Pannon RTV
Az észak-koszovói választásokat értékelte sajtótájékoztatóján a szerb elnök. Aleksandar Vučić azt mondta, a rendkívül alacsony részvétel azt mutatja, a szerbek egységesek a térségben.

A vasárnapi voksoláson a szavazásra jogosultak mindössze 3,47 százaléka járult az urnák elé. A szerb nemzeti közösség tagjai közül csak 13-an szavaztak. Tegnap békés politikai felkelés volt a szerb nép között Koszovóban, mondta Aleksandar Vučić szerb elnök a nyilvánossághoz intézett beszédében, majd hozzátette, a szerbek megmutatták, hogy valódi párbeszédet keresnek, nem pedig erőltetett megoldásokat. Rámutatott, hogy a legfontosabb üzenet számunkra és a világ felé, hogy nem lényegi párbeszédet folytatunk, nem beszélünk, hanem olyan erőltetett papírokat kapunk, amelyek mindig Priština mellett szólnak. Szerbia Koszovó felvétele ellen szavaz az Európa Tanácsban, hangsúlyozta Vučić.

Aleksandar Vučić elnök azt mondta, vasárnap a szerbek megmutatták, hogy teljesen más megközelítést keresnek, mindenekelőtt a nemzetközi közösség részéről, nagyobb tiszteletet és valódi párbeszédet szeretnének.

„2023. április 23-án 1345 fővel többen szerepeltek a választói névjegyzéken, mint az előző önkormányzati választáson. Tehát összesen 45 095. Összesen 13 szerb szavazott, míg ketten, elmondásuk szerint tévedésből voksoltak, de ezt most ne részletezzük. Ez a 13 a szavazatok 0,029 százaléka. Ami érdekes, Zubin Potokban egyetlen szerb sem vett részt, csak egy albán falu lakói szavaztak. Egyik szerb településen sem mentek el szavazni. Kosovska Mitrovicán ketten, Leposavićban heten, Zvečanban pedig négyen szavaztak.”

Szerbia elnöke elmondta, hogy több szavazókörben senki sem szavazott, a zvečani jelölt, Slađana Pantović összesen 5 szavazatot szerzett, ebből egy albán szavazat volt. Azt is elmondja, hogy az EBESZ, valamint az Európai Megfigyelő Misszió nem kísérte figyelemmel a választásokat Koszovó északi részén. A szerb államfő szerint a vasárnapi eredmények teljesen új politikai valóságot képviselnek. Kijelentette, hogy Peter Stano azt mondta, gyorsítsák fel a párbeszédet a koszovói szerbek és a prištinai hatóságok között.

„A szerbek éppen ezt nem akarják, úgy tűnik, ezt tegnap valakik nem értették meg. Valaki okosabb el kellet volna, hogy ezt magyarázza önöknek, és hosszasan elgondolkodni ezen, nem pedig csak 15 percet, mielőtt nyilatkoznak. Kicsit tovább kellett volna elüldögélniük. A szerbek azt kérték, hallgassák meg őket, de nem akarták őket hallani, amikor azt kérték, ne küldjenek különleges rendőri egységeket a szerbek zaklatására. Sohasem akartak hallani semmiről, arról a négy bázisról sem Koszovó északi részén. Azt kérték, ne álljanak az útkereszteződésekben és ne zaklassák, ne lőjék az embereket. Soha, semmiről sem akartak hallani. Amikor barikádokat emeltek, azt hitték, tétlen emberek rakják fel őket, akik a nemzetközi közösséget és a becsületes albánokat akarják zaklatni. Nem értették meg a szerb nép tegnapi egységes üzenetét. Ez az üzenet az, hogy hallatszik a hangunk, és nem fognak tudni nélkülünk dolgozni.”

A szerbek közül senki sem akar visszatérni a koszovói intézményekbe, tette hozzá a szerb elnök. Még nem döntöttem, de valószínűleg május 2-án elmegyek Brüsszelbe, mondta Aleksandar Vučić. Az államfő rámutatott, hogy az európai úton kell járnunk, de arra is, hogy valódi párbeszédre van szükség.

„Attól tartok, hogy ez egy sokkal mélyebb válság előzménye, és azok a hibásak, akik soha nem akarták hallani Belgrádot vagy azt, amit mi elmondtunk nekik, amit a szerbek éreznek.”

Vučić elnök hangsúlyozta, hogy Szerbia az úgynevezett Koszovó Európa Tanácsban való tagsága ellen fog szavazni.

Koszovó
választások

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.