Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Szerbia és Szlovénia között a viszony kivételes szinten van

2021.11.28
21:30
Forrás
Szerbiai RTV, Magyar Szó
Aleksandar Vučić Belgrádban fogadta a szlovén államfőt, Borut Pahort.

A régióban uralkodó helyzetről, kétoldalú kapcsolatokról, Szerbia európai perspektívájáról, valamint a mindkét állam érdekeit érintő témákról tárgyaltak. A közös sajtótájékoztatón a szerb elnök kiemelte, minden ehhez hasonló találkozó egy újabb kő a béke házában, a békéé, amelyet a régióban meg szeretnénk teremteni. Ez a találkozó is azt bizonyítja, hogy igen erős és jó kapcsolatot ápolunk Szlovéniával. A két ország közti kereskedelmi forgalom megkétszereződött az elmúlt tíz évben, és további növekedésre számítunk – hangsúlyozta Vučić. Hozzátette, Borut Pahor egyike azon államvezetőknek, akik az EU bővítése mellett szállnak síkra, és ezáltal Szerbia csatlakozását is támogatják.

A szlovén államfő úgy nyilatkozott, aggasztják egyes folyamatok és kijelentések, amelyek a Nyugat-Balkánon zajlanak. Mint mondta, ezekre az Európai Uniónak oly módon kellene válaszolnia, hogy intenzívebben és eredményesebben dolgozik a régió integrálásának folyamatán. 

A két államfő megegyezett abban, hogy a következő időszakban kijelölik a két kormány hatodik együttes ülésének időpontját.

Szerbia
Szlovénia
Aleksandar Vučić
Borut Pahor

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.