Ugrás a tartalomra

Szerbia legkorábban 2020 körül mehet az EU-ba

2012.09.19
18:51
Az uniós tagság valós és elérhető, még ha nem is rövid időn belül – véli Varga László, a szerbiai parlament Európai Integrációs Bizottságának elnökhelyettese
Az uniós tagság valós és elérhető, még ha nem is rövid időn belül – véli Varga László, a szerbiai parlament Európai Integrációs Bizottságának elnökhelyettese. Az Európai Bizottság várhatóan október elején mutatja be a Szerbiáról készített jelentését, amely Varga László szerint negatív hangvételű lesz. Szerinte leghamarabb 2013 elején kezdődhetnek az európai uniós csatlakozási tárgyalások Szerbiával, magára a csatlakozásra pedig legalább a 2020-as évek elejéig kell várni. Az Európai Bizottság jelentése mindig a valós helyzetképet foglalja össze, és mivel március óta semmi sem történt Szerbiában az integráció tekintetében, ezért valószínűleg a korlátozott előrehaladás megfogalmazás szerepel majd a dokumentumban, októberben. Ez brüsszeli nyelven azt jelenti, hogy semmi nem történt – nyilatkozta Varga László.



A szerbiai parlament Európai Integrációs Bizottságának elnökhelyettese szerint emiatt a tárgyalások leghamarabb 2013 elején kezdődhetnek meg. A tárgyalások megkezdésének időpontját a környező országok is befolyásolhatják. A kisebbségek helyzete miatt Bulgária, Románia, Horvátország és Magyarország is feltételeket szabhat. Varga László azt mondja, nem valószínű, hogy bármely országnak is az lenne az érdeke, hogy Szerbia uniós csatlakozását megfékezze. „A szomszédokkal, szomszédos országokkal jelen pillanatban nincs olyan fajsúlyú nyitott kérdés, amely döntően befolyásolná azt, hogy a csatlakozási tárgyalások mikor nyílnak meg. Azt, hogy mikor fog az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások megnyitásáról dönteni, és hogy megszületik-e ez a döntés, azt az Európai Unió vezető tagállamai döntik el. És a döntésüket, elsősorban a koszovói kérdéshez való szerb hozzáállás fogja befolyásolni” – hangsúlyozta Varga László. Attól a pillanattól kezdve, hogy megkezdődnek a tárgyalások, 6-8 évre van szükség azok befejezéséhez, a szerződések aláírásához, és ahhoz, hogy a többi tagállam azt elfogadja. Így Szerbia leghamarabb a 2020-as évek elején válhat uniós tagállammá.

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.