Ugrás a tartalomra

„Szerbia modern állam, amely értékeli történelmét”

2021.02.15
14:52
2021.02.15
16:36
Forrás
Pannon RTV
Az államiság napján a központi ünnepséget Orašacon tartották, ugyanis ezen a helyen döntöttek az első szerb felkelésről, és vezetőjüknek Đorđe Petrović Karađorđet választották meg.

Az eseményen Ana Brnabić az elődök jelentőségéről beszélt, továbbá hangsúlyozta, hogy Szerbia a nehéz időkben is egyre erősebb és jobb feltételeket teremt a lakói számára.

Az államiság napját ünnepli Szerbia. 1804. február 15-én volt az első szerb felkelés, Karađorđe vezetésével. Az ő emlékművénél helyezett el koszorút Ana Brnabić szerb miniszterelnök és Željka Cvijanović a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

Száznyolcvanhat évvel ezelőtt ezen a napon Szerbia lehetőséget kapott egy modern állam felépítésére - mondta Željka Cvijanović, utalva arra, hogy 1835. február 15-én fogadták el az állam első alkotmányát. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke hozzátette, Szerbia az évek alatt bebizonyította, elég erős ahhoz, hogy minden nehézséggel megbirkózzon.

Željka Cvijanović, elnök, Boszniai Szerb Köztársaság: „Kötelességünk kitartóan és fáradhatatlanul megőrizni mindazt, ami összetart bennünket. Továbbá tiszteletben tartani mindazt, amit az előttünk lévő generációk tettek értünk. Kötelezettséget róttak ránk, hogy megalapozzuk az új generáció stabil jövőjét.”

A központi megemlékezésen Ana Brnabić is beszédet mondott. A szerb miniszterelnök kiemelte, hogy Szerbia a világjárvány idején is jól teljesít. A koronavírus elleni küzdelemben és vakcinációval is az élen jár.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Szerbia ma utakat épít, vasutakat, iskolákat, kórházakat, technológiai parkokat, kulturális és sportlétesítményeket. Új munkahelyeket létesít, amikor világszerte emberek veszítik el a munkahelyeiket. A mi Szerbiánk minden nappal egyre erősebb és jobb hely az élethez.”

Szavai szerint Szerbia egy modern és erős állam, amely értékeli történelmét, illetve a hagyományait. Továbbá törődik a lakossággal, a nemzeti érdekekkel és gazdasággal is.

államiság napja
államiság ünnepe
Orašac
Željka Cvijanović
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.