Ugrás a tartalomra

Szerbia nem adja Trepčát (videó)

2016.10.11
15:39
A szerb kormány megsemmisítette a pristinai képviselőház Trepčara vonatkozó minden határozatát és azok jogi következményeit
A szerb kormány megsemmisítette a pristinai képviselőház Trepčara vonatkozó minden határozatát és azok jogi következményeit. A kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta, már Belgrád és Pristina párbeszédének legelején kérte Brüsszelben, hogy tárgyaljanak a vitatott tulajdonjogokról.         A Trepča Bányaipari Vállalat kiemelkedő jelentőségű és Szerbia meg fogja őrizni - nyilatkozott Aleksandar Vučić a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A Trepča bánya több mint 23 000 alkalmazottjával az egykori Jugoszlávia egyik legnagyobb iparvállalata volt. Fénykorában 40 bányából és gyártelepből állt. Jelenleg hét ólom- és cinkbányából, egy olvasztóüzemből és egy cinkgyárból áll. A kétezres évek elején 29 millió tonna különféle ércet termeltek ki évente. A pristinai képviselőház a napokban elfogadta a vállalatról szóló új törvényt. A helyi parlament úgy döntött, átszervezik a céget, a részvények 80 százaléka a koszovói kormányé, 20 százaléka pedig a munkásoké lesz. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Ma Szerbia kormánya elfogadta a Koszovó-ügyi iroda javaslatát Koszóvóra vonatkozóan, annak legfőbb elemeit. Határozatot hoztunk a jogi következmények és törvények megsemmisítéséről, amelyet az ideiglenes pristinai intézmények hoztak meg Trepča jogi és valós helyzetéről.”



A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a koszovói fél sosem akarta a két fél közötti tárgyalások napirendjére tűzni a vitatott tulajdonjogokat. Hasonlóan nyilatkozott a koszovói telekommunikációs rendszerről is. „Miért tették ezt az albánok. Ezt egyszerűen nem tudom megérteni. Minden mást meg tudnék érteni. Nem látom, hogy mit nyertek ezzel, mit akartak elérni, mit akarnak ezzel nyerni. Talán nem hiszik azt, hogy a Bányaipari Vállalatba, északra erővel hatolnak be. Nem mondhatják, hogy minden tulajdon az övéké. Hát nem az.” Vučić azt is megemlítette, hogy a vállalatnak nagyszámú hitelezője van. Csak Közép-Szerbiának mintegy 2 milliárd euróval tartozik Trepča. Hozzátette, nem lehet egy rendelettel megváltoztatni a tulajdonjogokat, mert ezeknek a jogoknak az egyoldalú megváltoztatására Szerbia nem fog beleegyezni.  
Koszovó
Brüsszel
szerb kormány
szerb képviselő
Antić

Most

19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.