Ugrás a tartalomra

Szerbia új állami apparátusa

2012.07.24
15:00
Tizenhét minisztériuma lesz Szerbia leendő kormányának – áll a minisztériumokról szóló törvény javaslatában
Tizenhét minisztériuma lesz Szerbia leendő kormányának – áll a minisztériumokról szóló törvény javaslatában. A kormányt alkotja majd a Belügyminisztérium, a Pénzügyi és Gazdasági Minisztérium, a Külügy-, továbbá a Védelmi Minisztérium, a Regionális Fejlesztési és Önkormányzati Minisztérium, a Közlekedési, valamint az Építőipari és Városrendezési Minisztérium. A törvény előírja az Igazságügyi és Állami Közigazgatási, a Mezőgazdaság, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztérium létrehozását, rajtuk kívül lesz még Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési, továbbá Egészségügyi Minisztérium, valamint Energetikai, Fejlesztési és Környezetvédelmi, Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium is. Ezen kívül a leendő kormánynak lesz Természeti Erőforrások, Bányaipari és Területrendezési Minisztériuma, valamint egy Munka-, Foglalkoztatásügyi és Szociálpolitikai, Ifjúsági- és Sportminisztériuma, illetve Kül- és Belkereskedelmi és Telekommunikációs Minisztériuma is. 



A törvény olyan külön szervezetek létrehozását is előirányozza, mint pl.: a Köztársasági Törvényhozási Titkárság, a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága, a Köztársasági Statisztikai Intézet, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet és a Köztársasági Földmérő Hivatal. De a tervezett intézmények között szerepel a Szerb Köztársaság Vagyonkezelő Igazgatósága, az Aknamentesítő Központ, a Szellemi Tulajdont Védő Hivatal és a Társadalombiztosítási Intézet. A törvényjavaslat szerint a Koszovó szempontjából fontos kérdések, az emberi és kisebbségi jogok, az egyházak és vallási közösségek, továbbá a szórvány számára a kormány külön szolgálatokat hoz létre. (Szerbiai RTV)
Szerbia
minisztériumok
állami intétmények

Most

15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.