Ugrás a tartalomra

A szerbiai vezetők csütörtökön a boszniai szerbek képviselőivel tárgyalnak (videó)

2016.08.31
08:18
2020.02.29
11:56
Tomislav Nikolić szerb államfő és Aleksandar Vučić miniszterelnök csütörtökön tárgyal a Bosznia-Hercegovinában és a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbek képviselőivel - jelentette be tegnap Ivica Dačić külügyminiszter
Tomislav Nikolić szerb államfő és Aleksandar Vučić miniszterelnök csütörtökön tárgyal a Bosznia-Hercegovinában és a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbek képviselőivel - jelentette be tegnap Ivica Dačić külügyminiszter. Nikolić tegnap rendkívüli megbeszélésre hívta a szerb kormányfőt és több minisztert is, miután a Bosznia-hercegovinai Béke-végrehajtási Tanács arra szólította fel a Banja Luka-i hatóságot, hogy ne tartsák meg a tervezett népszavazást a Boszniai Szerb Köztársaságban. Sorra érkeztek kedd este a miniszterek Tomislav Nikolić és Aleksandar Vučić belgrádi találkozójára. Az államfő azért rendelte magához a miniszterelnököt, majd később több tárcavezetőt is, mert a Bosznia-hercegovinai Béke-végrehajtási Tanács arra szólította fel a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőit, hogy ne tartsák meg a szeptember 25-re tervezett népszavazást arról, hogy támogatják-e, hogy január 9-én ünnepeljék meg a Boszniai Szerb Köztársaság napját. A több órás tárgyalás után Ivica Dačić külügyminiszter ismertette Szerbia álláspontját az üggyel kapcsolatban. „A találkozón részletesen értékeltük a biztonsággal és a régió stabilitásával kapcsolatos helyzetet. Megvitattuk a létfontosságú nemzeti érdekeinket. Megbeszéltünk olyan intézkedéseket, amelyeket már végre is hajtunk, amelyek a nemzeti és államérdekek megvédésére irányulnak. Így Szerbia lakosai biztosak lehetnek benne, hogy semmivel sem lehet veszélyeztetni a biztonságot és a stabilitást az országunkban, és abban reménykedünk, hogy a régióban sem.”



A Boszniai Szerb Köztársaságot 1992. január 9-én a boszniai Szerb Gyűlés egyoldalúan kiáltotta ki a délszláv háborúk idején. Ezt a napot szeretnék állami ünneppé nyilvánítani a Milorad Dodik által vezetett boszniai szerbek. A bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság korábban alkotmányellenessé nyilvánította ezt a kezdeményezést, kedden pedig a a Bosznia-hercegovinai Béke-végrehajtási Tanács arra szólította fel a Banja Luka-i hatóságot, hogy ne tartsák meg a referendumot. Emiatt rendkívüli találkozót hívnak össze Belgrádban. Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Azt beszéltük meg, hogy csütörtökön találkozik Nikolić államfő és Vučić kormányfő a bosznia-hercegovinai szerbek és a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőivel, ahol elemezni fogják az aktuális helyzetet és a lehetséges további lépéseket. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy mindenki számára létfontosságú régió biztonságának és stabilitásának megőrzése.” Szerbiában egyre több elemző látja úgy, hogy a régió stabilitásának megőrzése érdekében a szerb államvezetésnek meg kellene győzni a boszniai Szerb Köztársaság vezetőit a szeptember 25-re tervezett népszavazás elhalasztásáról.
Tomislav Nikolić
Aleksandar Vučić
Ivica Dačić

Most

13:57, Frissítve: 14:18

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.