Ugrás a tartalomra

Szergej Lavrov: Volodimir Zelenszkij békeformulája ultimátumot jelent Moszkva számára

2024.01.31
13:43
2024.02.02
15:08
Forrás
MTI
Ultimátumot jelent Oroszország számára a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett "békeformula" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy, a BRICS-államok vezetőinek személyes képviselőivel mai moszkvai találkozóján.

"Az Egyesült Államok és szövetségesei a hírhedt +Zelenszkij-formulát+ (.) erőltetik, és úgy próbálják bemutatni a nemzetközi közösségnek, mint a rendezés egyetlen lehetőségét. Az, hogy ez a lehetőség nem más, mint ultimátum Oroszországnak, hogy egyszerűen kivitelezhetetlen, és nem válik becsületére azoknak, akik külpolitikai döntéshozóként és hatékony irányítóként próbálják magukat feltüntetni, mindenki számára világos" - mondta Lavrov.

Rámutatott: Kína, Brazília és Dél-Afrika kezdeményezéseire az ukrajnai rendezésben nincs szüksége a Nyugatnak.

"Megkérdeztem azokat, akik részt vettek a +békeformuláról+ rendezett davosi találkozón, hogy a világ többsége ezekre a kezdeményezéseire mennyi figyelmet fordít. Azt mondták nekem, hogy semmi figyelmet nem kapnak. Nincs szükségünk kezdeményezésekre tőlük, egyáltalán nincs szükségünk semmire tőlük, csak arra, hogy eljöjjenek, beüljenek és megszámolják őket, majd egy új rekordszámot mutassanak be a világnak. Mindezt a Zelenszkij-féle +békeformula+ aktívumába fogják felírni" - hangoztatta.

A miniszter úgy vélekedett, hogy "ez a sajátjuktól eltérő véleménnyel szembeni teljes tiszteletlenség és annak semmibevétele".

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Sputnik rádiónak nyilatkozva megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy Josep Borrell európai uniós külügyi főképviselő a francia l'Obs című lapban kedden megjelent cikkében hibának nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti megbékélés lehetőségét. Úgy vélekedett, hogy ez a gondolat csak nagyon nehezen foganhat meg egy diplomata fejében, mivel "ellentmond a diplomáciai munka lényegének".

Az Ukrajna győzelme az európai biztonság legjobb garanciája című cikkében Borrell hangot adott azon álláspontjának, hogy az Oroszországgal való megbékélési kísérletek ma ugyanolyan elhibázottak, mint a háború 2022-es kezdetén voltak. Azt írta, hogy Európának ehelyett fel kell szerelnie Ukrajnát a területének felszabadításához szükséges eszközökkel, beleértve a nagy hatótávolságú rakétákat és más fejlett rendszereket, és el kell köteleznie magát amellett, hogy mindent meg fog tenni, "ami csak szükséges lesz", hogy Ukrajna győzni tudjon.

"A mi segítségünkkel Ukrajna a történelem szemétdombjára küldheti Oroszország birodalmi ambícióit. Ennek kell vezérelnie tetteinket és gondolatainkat" - írta Borrell.

orosz-ukrán háború
Szergej Lavrov

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:32, Frissítve: 20:08

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.
16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.